Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identifikacija

Napadačica na metro u Moskvi imala 17 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Identificirana je jedna od dviju žena samoubojica koje su prouzročile smrt 39 ljudi u moskovskoj podzemnoj željeznici u ponedjeljak, i utvrđeno je da se radi o 17-godišnjoj Dženet Abdurahmanovoj, udovici čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova, piše ruski dnevnik Kommersant.

'Vjeruje se da se Dženet Abdurahmanova, udovica čelnika dagestanskih boraca Umalata Magomedova, raznijela ekplozivom u metrou u znak osvete zbog njega', piše pod fotografijom para koju je objavio Kommersant. Po izjavama dagestanskih istražitelja, Dženet se upoznala s Magomedovom preko interneta kada joj je bilo 16 godina. Dogovorili su susret uživo i on ju je gotovo silom odveo kod sebe.

Pročitajte i ovo Mjesto masovne grobnice djece u Tuamu - 2 Sramota Irske Razotkrivena jeziva tajna sirotišta koje su vodile časne sestre, bila je skrivana desetljećima: "Na taj je način bilo lako riješiti se tijela" Centar za reciklažu UTVRĐUJE SE IDENTITET Pronađeno tijelo žene u centru za reciklažu: Je li riječ o nestaloj Ani Walshe?

>> Bombaški napadi u Moskvi ipak djelo čečenskih pobunjenika

Umalat Magomedov, koji je bio poznat i kao Al-Bara, ubijen je tijekom specijalne operacije 31. prosinca prošle godine. On je bio blizak s Dokuom Umarovom, čelnikom boraca na Sjevernom Kavkazu. Kako se Dženet našla među ženama samoubojicama nije poznato. 'Moguće je da je nakon smrti supruga pala pod utjecaj vahabitskih ideologa koji su je uvjerili da se treba žrtvovati u znak osvete zbog muža', smatraju istražitelji. Kommersant piše da identitet druge žene samoubojice iz moskovskoga metroa još nije utvrđen, ali da bi se moglo raditi o Marhi Ustrahanovoj iz Čečenije.

Broj žrtava narastao na 40

Broj žrtava u samoubilačkim bombaškim napadima u moskovskoj podzemnoj željeznici popeo se na 40 pošto jer je preminuo još jedan muškarac, objavilo je rusko ministarstvo zdravstva, a prenose agencije. 'Po posljednjim podacima, umrla je još jedna osoba', rekao je glasnogovornik ministarstva, a prenosi agencija RIA Novosti.

Riječ je o 'muškarcu u dobi od 51 godina', dodaje agencija Interfax. U bolnici se, po Itar-Tassu, nalazi 84 ljudi. Odgovornost za napade preuzeo je vođa čečenskih pobunjenika Doku Umarov. Umarov, koji sebe naziva 'emir kavkaskog emirata', rekao je u videoporuci da je osobno naredio napade i da će se napadi na Rusiju nastaviti.

>> U dvije ekspolozije ubijeno 12 osoba

Osim toga, dva samoubilačka bombaška napada izvedena su u srijedu u Dagestanu. Poginulo je desetero ljudi, uključivo devetoricu policajaca. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da istraga o napadima u Moskvi i Dagestanu 'brzo napreduje' te najavio strože zakone protiv pomagača teroristima. Rusiji treba model po kojem bilo koji suučesnik, 'što god radio, kuhao juhu ili prao odjeću teroristima', čini zločin, poručio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene