Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga na ulicama Venezuele

Umro je Hugo Chavez! Politički vrh napada Ameriku: Otrovali su ga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potvrđena je informacija da je umro predsjednik Venezuele Hugo Chavez. Nekoliko sati prije objave njegove smrti održan je izvanredni sastanak državnog vrha na kojem je rečeno da je Chavez vjerojatno otrovan.

Potpredsjednik Venezuele na izvanrednoj konferenciji za novinare u suzama je objavio kako je Hugo Chavez mrtav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati sutra Venezuela pred povijesnom prekretnicom? Slika nije dostupna Zbog visokih cijena Naređena vojna okupacija lanca trgovina: 'Krađa naroda mora prestati!'

"Dobili smo najtužniju i najtežu vijest. U utorak u 16:25 sati (21.55 po srednjoeuropskom vremenu) preminuo je naš 'comandante' predsjednik Hugo Chavez Frias. Ovo je trenutak duboke boli", kazao je Maduro, okružen venezuelanskim političkim i vojnim čelnicima.

>> Amerika: Chavez je bio tiranin; Čelnici Latinske Amerike: Svijet je izgubio velikog vođu!

>> Predsjednik kojeg su ili obožavali ili mrzili!

Razmještaj posebnih vojnih snaga

Maduro je nakon objave Chavezove smrti kazao i da je "u ovom trenutku" u tijeku razmještaj posebnih vojnih snaga kako "bi se zaštitilo stanovništvo i zajamčila sigurnost u zemlji". Vojni zapovjednici koji su bili u njegovu društvu iskazali su mu punu lojalnost.

Izvanredni sastanak državnog vrha

Prije toga održan je izvanredni sastanak državnog vrha Venezuele gdje je Maduro rekao kako je Hugo Chavez 'otrovan poput Jasera Arafata' te da je u državi na djelu 'sabotaža'.

Iako je vijest objavljena danas, neki stanovnici Venezuele rekli su kako je laž da je predsjednik tek sada umro i da oni vjeruju da je mrtav već danima. Drugi ga pak oplakuju, a kada su čuli da je umro trubili su automobilima. Prije službene potvrde smrti venezuelanski ministar informiranja Ernesto Villegas rekao je da je 58-godišnji Hugo Chavez u toliko teškom stanju da se može kazati kako je trenutno 'između Krista i života'. Villegas je pri tom napomenuo kako je Chavez pri svijesti, ali da je njegovo stanje krajnje delikatno jer se pojavila 'nova, teška infekcija' respiratornog sustava. Nekoliko sati nakon toga objavljeno je da je predsjednik izgubio bitku za život.

'Otrovali su ga kao Jasera Arafata!'

Maduro je, među ostalim, Chavezove političke protivnike optužio da su predsjednika otrovali te da je karcinom koji mu je dijagnosticiran još 2011. godine zapravo rezultat napada na njega. 'Otrovali su ga baš kao i Jasera Arafata', rekao je Maduro, koji je kasnije spomenuo i urotu u vojsci. Napomenuo je da je u ovom trenutku ključno da vojska ostane lojalna državnoj vlasti.

Nakon što je saznao za smrt Chaveza o kojoj su ga prilikom konferencije za novinare obavijestili novinari, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban ki Moon rekao je da izražava sućut obitelji i stanovnicima Venezuele zbog gubitka predsjednika. Objavljeno je kako je zbog protuvladinog djelovanja iz Venezuele protjeran američki diplomatski ataše. Maduro kaže kako su u tijeku posebne mjere protiv 'sabotaže' koja je na djelu.

Chavez je posljednji put viđen na fotografijama objavljenima sredinom veljače, nakon četvrte operacije na Kubi. U međuvremenu se vratio u Venezuelu gdje su ga liječili u vojnoj bolnici u Caracasu.

Chavez je u Havanu na operaciju zbog tumora otišao 11. prosinca 2012. godine. Bila je to četvrta operacija u 18 mjeseci. U Venezuelu se vratio u veljači, što je i objavio na svom Twitter profilu.

Prije nekoliko dana bivši veleposlanik Paname Guillermo Cochez, rekao je da je Chavez klinički mrtav još od prosinca.

Pogreb u petak

Venezuelanska vlada proglasila je sedmodnevnu žalost zbog smrti predsjednika Huga Chaveza i objavila da će mu pogreb biti u petak, objavio je na državnoj televiziji ministar vanjskih poslova Elias Jaua.

Jaua je objavio da će Chavezovo tijelo biti prevezeno u srijedu u vojnu akademiju u Caracasu i tamo biti izloženo do petka kako bi mu svi koji to žele mogli odati posljednju počast. Pogreb će biti u petak u 10 sati (15,30 po srednjoeuropskom vremenu), a sve Chavezove pristaše zamoljene su da dođu u odjeći u bojama venezuelanske zastave.

Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro, kazao je Jaua. U međuvremenu su tisuće Chavezovih pobornika nahrupile su na ulice gradova, u suzama i uz povike "Chavez živi" i "Mi smo Chavez", najavljujući da će nastaviti revoluciju svoga heroja. Nekoliko stotina ljudi pojavilo se, unatoč vojnoj blokadi, ispred vojne bolnice u Caracasu u kojoj je Chavez preminuo.

Međutim, kako javlja Reuters, neki od Chavezovih protivnika nisu mogli sakriti svoje zadovoljstvo završetkom vladavine koju su smatrali okrutnom tiranijom. Tako je nekoliko žena istrčalo iz svojih domova u bogatijem dijelu Caracasa i povikalo: "Napokon!". U blizini vojne bolnice u kojoj se Chavez liječio novinarka i snimatelj kolumbijske televizije RCN TV dobili su batine od Chavezovih pristaša. Motiv napada je nepoznat, a premda je novinarki potekla krv na području glave, Reuters javlja da je prošla s lakšim ozljedama.

Predsjednički izbori

Po venezuelanskom ustavu, u roku od 30 dana trebali bi se održati novi predsjednički izbori. Kako piše Reuters, na njima će se vjerojatno ogledati Maduro i Capriles. Chavez je svojedobno nazvao Madura svojim izabranim nasljednikom i on uživa potporu njegovih pristaša, a zasad mu i ankete idu u prilog.

Sućut čelnika oporbe

Čelnik ujedinjene venezuelanske oporbe Henrique Capriles na vijest o smrti predsjednika Huga Chaveza pozvao je na jedinstvo u zemlji i izrazio sućut njegovoj obitelji i pristašama. "U ovako teškom času, moramo pokazati našu duboku ljubav i poštovanje prema Venezueli", objavio je Caprilles na Twitteru. "Moja sućut obitelji i pristašama Huga Chaveza. Apeliram na jedinstvo među stanovništvom", poručio je Capriles.

Henrique Caprilles, guverner pokrajine Mirande, izgubio je od Chaveza na predsjedničkim izborima u listopadu, ali mu se s 45 posto osvojenih glasova najviše približio od svih protukandidata na svim izborima na kojima je Chavez sudjelovao. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene