Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na smrt Huga Chaveza

Amerika: Chavez je bio tiranin; Čelnici Latinske Amerike: Svijet je izgubio velikog vođu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama kazao je da su Sjedinjene Države zainteresirane za novi odnos s Venezuelom. Latinoamerički političari ožalošćeni su i tužni zbog smrti Huga Chaveza kojem odaju priznanje kao velikom državniku.

"U ovo osjetljivo vrijeme smrti predsjednika Chaveza, SAD potvrđuje svoju podršku narodu Venezuele i svoj interes u razvoj konstruktivnih odnosa s venezuelanskom vladom", kazao je Barack Obama u priopćenju.

"I dok Venezuela počinje novo poglavlje u svojoj povijesti, Sjedinjene Države ostaju predane politici promocije demokratskih načela, vladavine zakona i poštivanja ljudskih prava", rekao je Obama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezultati sutra Venezuela pred povijesnom prekretnicom? Slika nije dostupna Njihov prvi susret Kratak susret Obame i Madura marginama summita u Panami

>> UŽIVO iz VENEZUELE: Tuga na ulicama, Umro je Hugo Chavez!

Američki političari: Chavez je bio tiranin

Predsjednik odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Royce rekao je da je Chavez bio "tiranin" koji je svoje sunarodnjake prislio da žive u strahu. Predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku Robert Menendez smatra je da je Chavez vladao svojom zemljom željeznom rukom i nada se da će politička praznina stvorena njegovom smrću biti ispunjena mirnim i demokratskim procesom koja će osigurati poštivanje ljudskih, građanskih i političkih prava.

Tuga u Latinskoj Americi

"Svijet je izgubio velikog Latinoamerikanca. U mnogo slučajeva brazilska vlada nije se posve slagala s politkom Huga Chaveza, ali mu danas odajemo priznanje kao velikom vođi i, iznad svega, velikom prijatelju Brazila", kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Njezin prethodnik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je "ponosan što je s Chavezom radio na integraciji Latinske Amerike" i da je vijest o njegovoj smrti primio s velikom tugom.

Trodnevna žalost u Venezueli

Kubanska televizija prekinula je program i izravno prenosila objavu venezuelanskog potpredsjednika Nicolasa Madura da je Chavez preminuo. Vlada je proglasila trodnevnu žalost, iskazala "iskrenu sućut" Venezueli i u priopćenju naglasila da je Chavez bio Fidelu Castru "kao pravi sin".

Sućut iz Kolumbije

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos zahvalio je Chavezu na predanom radu na postizanju mira u Kolumbiji s pobunjenicima FARC-a, dok je čileanski kolega Sebastian Pinera kazao da posebno cijeni snagu i zanos kojim se Chavez borio za svoje ideje.

Poruka iz Ekvadora

Ekvadorski predsjednik ocijenio je Chavezovu smrt "nenadoknadivim gubitkom za Latinsku Ameriku". Socijalistička vlada Rafaela Corree bila je bliska Chavezovoj, baš kao i ona Eva Moralesa u Boliviji koji je kazao da odmah putuje u Caracas.

Argentina proglasila trodnevnu žalost

Argentina je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Huga Chaveza, a predsjednica Cristina Kirchner najavila je također da će odmah krenuti prema glavnom gradu Venezuele kako bi osobno izrazila sućut.

Sućut urugvajskog predsjednika hrvatskog podrijetla Jose Mujice

"Duboko smo ožalošćeni", kazao je urugvajski predsjednik Jose Mujica. "Vjerujem u venezuelansku vladu, u narod, u snagu demokracije koju je moj prijatelj Chavez tako ustrajno gradio", dodao je.

Priopćenje iz UN-a

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponudio je "svoju najdublju sućut" narodu Venezuele povodom smrti njihova predsjednika. "Predsjednik Chavez obraćao se najranjivijim Venezuelancima. Podupirao je pokrete regionalnih integracija temeljene na svojoj latinoameričkoj viziji i istovremeno iskazivao solidarnost s drugim zemljama u hemisferi", kazao je Ban.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da je "smrt velikog političara Chaveza tragedija".

Kina, Rusija i Iran odali počast Chavezu

Kina, Rusija i Iran oglasili su se povodom Chavezove smrti odajući mu počast i nazivajući ga velikim prijateljem i snažnim čovjekom, prenose agencije. Kina je priopćila da će i dalje održavati snažne veze s Venezuelom.

'Predsjednik Chavez bio je veliki čelnik Venezuele, kao i veliki prijatelj kineskog naroda i pridonio je prijateljskim odnosima i suradnji između Kine i Venezuele. Venezuela je važna zemlja u regiji', rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. Predsjednik Hu Jintao i budući predsjednik Xi Jinping poslali su osobne poruke sućuti venezuelanskom potpredsjedniku Nicolasu Maduru nakon Chavezove smrti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Chavez bio neobičan i snažan čovjek koji je dao veliki doprinos odnosima između Moskve i Caracasa.

'On je bio neobičan i snažan čovjek, koji je gledao u budućnost i uvijek si je postavljao najviši cilj', rekao je Putin u telegramu sućuti u kojemu je također zahvalio Chavezu na 'čvrstom temelju' rusko-venezuelanskih odnosa.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je Chavez pao 'mučenikom' od 'sumnjive bolesti'. Ahmadinedžad je također pohvalio svog bliskog saveznika za 'služenje narodu Venezuele i obrani ljudskih i revolucionarnih vrijednosti'.

'On je na kraju umro od sumnjive bolesti i dao je svoj život za unapređenje svoje zemlje i slobode svog naroda', rekao je Ahmadinedžad u poruci sućuti potpredsjedniku Maduru.

Iranski predsjednik podržava tezu, koju je iznio Maduro nedugo prije Chavezove smrti, da su neprijatelji Venezuele nekako zarazili Chaveza rakom, koji ga je na kraju ubio.

'Venezuela je izgubila svog hrabrog, snažnog sina i svijet je izgubio mudrog i revolucionarnog čelnika', dodao je Ahmadinedžad.

Sućut čelnika EU-a venezuelanskom narodu i vladi
 

Predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso izrazili su u srijedu sućut u povodu smrti venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza.

'Europska unija je s tugom primila vijest o smrti predsjednika Venezuele Huga Chaveza. Hugo Chavez se zauzimao za socijalni razvoj Venezuele i njezin doprinos južnoameričkoj regionalnoj integraciji. U nadi da će se naši odnosi produbiti u budućnosti, željeli bismo uputiti iskrenu sućut vladi i narodu Venezuele', kaže se u poruci dvojice europskih čelnika.

Sućut Francuza, Britanaca

Francuski predsjednik Francois Hollande smatra da je Chavez ostavio dubok trag u povijesti svoje zemlje, odao je priznanje njegovoj "borbi za pravdu" i izrazio je "duboku sućut" narodu Venezuele.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u priopćenju je naglasio kako je da Chavez ostavio trajni pečat na svoju zemlju i regiju i uputio sućut obitelji i stanovnicima Venezuele.

Poznati o smrti Chaveza

Američki glumac Sean Penn kazao je u priopćenju da je "Amerika danas izgubila prijatelja za kojeg nije znala da ga ima". Dodao je kako su "siromašni diljem svijeta izgubili svoga prvaka, a ja svoga prijatelja".

Redatelj Oliver Stone nazvao je pokojnog Chaveza "velikim herojem koji će vječno živjeti u povijesti".
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene