Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Hrvatskog narodnog sabora

Čović kaže da je SDA-u sve neprihvatljivo, komentirao i Mesićevu izjavu: "Ne smije biti neodgovoran, može narušiti odnose u BiH"

Za političke stranke s bošnjačkim i građanskim predznakom neprihvatljivi su zaključci koje je u subotu usvojio Hrvatski narodni sabor BiH pozivajući na dogovor o izbornoj reformi, ali i na moguću reorganizaciju BiH ukoliko pregovori ne uspiju.

Zaključke su nazvali svojevrsnom ucjenom i poručili da se neće dati zastrašiti. To je pozdravio lider bosanskih Srba Milorad Dodik. Rekao je da ignoriranje preglasavanja jednog naroda, BiH gura u dugoročnu nestabilnost te da će odgovornost snositi oni koji to ne žele vidjeti ni riješiti.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Čović je kazao da mu je teško govoriti što tko kaže. "Pogledao sam komentare i mislim da je ono što smo uradili bilo korisno za hrvatske predstavnike. Mislim da smo napravili jedinstvo hrvatskog naroda", kazao je Čović.

Na pitanje novinara o negodovanju SDA-a, odgovara kako je toj stranci sve neprihvatljivo. "Oni imaju svoj pristup kako napraviti građansku unitarnu državu i sve drugo je problem", istaknuo je Čović.

"Ja mislim da smo jučer otvoriti vrata za razgovor i rješavanje problema kako se ne bi ušlo u daljnju eskalaciju krize u BiH", dodao je.

Za Centralnu izbornu komisiju tvrdi da je napravljena izvan Izbornog zakona i mimo natječaja. "Predstavnici pojedinih političara su došli kao savjetnici danas u toj komisiji", rekao je Čović.

Smatra da imaju državu koja ne može funkcionirati

O teritorijalnoj reorganizaciji BiH navodi kako smatra da sada imaju državu koja ne može funkcionirati.

"Praktično - nemamo vladu u županiji u kojoj je Mostar, nema federalne vlade", rekao je i dodao da se može napraviti racionalnija struktura vlasti u BiH.

"13 vlada, 13 parlamenata - to je skupo, ali opet - sukladno Ustavu BiH da se napraviti racionalizacija i teritorijalni ustroj BiH", kazao je Čović i dodao se to može zvati na različite načine.

Komentirao je i izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića o tome da je razbijač BiH i da pleše argentinski tango s Dodikom.

"Gospodin je pretplaćen 15 godina da lobira za interese bošnjačke politike, ali ne smije biti neodgovoran i neozbiljan u svojim izjavama jer može narušiti odnose u BiH", kazao je Čović.

Cijeli razgovor pogledajte u videosnimci u prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene