Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje angažmana SAD-a?

Donald Trump za uspostavu "sigurnih zona" u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump kazao je u srijedu da će "uspostaviti sigurne zone u Siriji" za sve izbjeglice koje bježe od nasilja u toj ratom pogođenoj zemlji.

Ustvrdivši da je Europa počinila golemu pogrešku prihvativši milijune izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih kriznih žarišta, Trump je u razgovoru za NBC News rekao: "Ne želim da se to dogodi ovdje."

Pročitajte i ovo Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik" Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

"Apsolutno ću uspostaviti sigurne zone u Siriji za ljude", dodao je Trump, ne pojašnjavajući svoju izjavu.

Prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, očekuje se da će Trump zatražiti od Pentagona i State Departmenta da sastavi plan uspostave "sigurnih zona", a taj bi potez mogao dodatno zakomplicirati umiješanost SAD-a u sirijski građanski rat.

Taj nacrt izvršne zapovjedi koji čeka Trumpov potpis pokazuje da je nova administracija već pripremala taj korak koji je Trumpov prethodnik Barack Obama izbjegavao strahujući od potencijalnog uvlačenja SAD-a dublje u krvavi sirijski sukob, kao i od mogućeg sukoba američkih i ruskih zrakoplova na nebu iznad Sirije.

"Državno tajništvo, zajedno s Ministarstvom obrane, mora u roku od 90 dana sastaviti plan kojim bi se osigurale sigurne zone u Siriji i obližnjim regijama u kojima bi sirijski državljani izbjegli iz svoje domovine mogli čekati na sigurno zbrinjavanje, bilo povratkom u svoje domove ili potencijalnim odlaskom u treće zemlje", stoji u nacrtu.

Stvaranje sigurnih zona značilo bi znatno jačanje angažmana SAD-a u Siriji i veliki odmak od oprezne Obamine politike. Ako Trump odluči nametnuti zonu zabrane letenja, to bi zahtjevalo veliki angažman američkog zrakoplovstva, a zaštita civila na terenu mogla bi uključivati i angažman kopnenih snaga.

U dokumentu se međutim ne navode pojedinosti o tome kakve bi to bile sigurne zone, gdje bi se nalazile i tko bi ih štitio.

Reakcija Rusije i Turske

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije konzultirao Rusiju prije nego je najavio da će uspostaviti sigurne zone za izbjeglice u Siriji, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak, dok Turska čeka kako bi vidjela što će Trumpov novi plan donijeti.

 

"Ne, naši američki partneri se nisu s nama konzultirali. To je njihova suverena odluka", rekao je Peskov novinarima.

"Važno je da taj plan ne pogorša stanje s izbjeglicama, ali sve posljedice još treba vidjeti", naglasio je Peskov.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Husein Muftuoglu kazao je da je važno vidjeti "rezultate tog plana i kakve će preporuke iz njega proizaći". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene