Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

U prvoj javnom poruci nakon što je izabran za predsjednika SAD-a, Donald Trump je rekao da je Izrael jedina istinska demokracija i zaštitnik ljudskih prava na Bliskom istoku.


Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u petak je, u svojoj prvoj javnoj poruci nakon izborne pobjede, kazao da je Izrael "istinska demokracija" na Bliskom istoku i "svjetionik nade" za bezbrojne ljude.

"Izrael je jedna istinska demokracija i zaštitnik ljudskih prava na Bliskom istoku i svjetionik nade za bezbrojne ljude", kazao je Trump u izjavi koju prenosi list Isreal Hayom.

"Izrael i Amerika dijele toliko puno istih vrijednosti, poput slobode govora, slobode javnog ispovijedanja vjere i važnosti stvaranja prilika za sve građane da slijede svoje snove", kazao je Trump.

Istaknuo je da će njegova administracija igrati "važnu ulogu u pomoći stranama da postignu pravedan, trajan mir" te da o mirovnom sporazumu dvije strane moraju direktno pregovarati.

Francuska trenutno zagovara međunarodnu konferenciju o miru na Bliskom istoku, no Izrael tvrdi da bi bilo kakvi pregovori trebali biti bilateralne prirode, tj. da ih same vode dvije strane. Palestinci pak zagovaraju uključenje međunarodne zajednice, optužujući Izrael da odustaje od prošlih sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je bio među prvim čelnicima s kojima je Trump razgovarao nakon izborne pobjede. (Hina)