Donald Trump, predsjednik SAD-a
Donald Trump, predsjednik SAD-a Foto: Afp

Predsjednik SAD-a Donald Trump negativan je na koronavirus i ne predstavlja prijetnju za druge ljude, objavio je njegov liječnik Sean Conley.


Objavljeno je da je Trump negativan na koronavirus nakon što je prije desetak dana otkriveno da zaražen te je zbog toga nekoliko dana proveo u bolnici.

U izjavi koju je objavila glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany Trumpov liječnik Sean Conley potvrdio je da je Trump testiran više puta, da je nekoliko uzastopnih dana negativan i da ne može druge ljude zaraziti koronavirusom, prenosi Russia Today.

Joe Biden Nova anketa Reutersa: Biden u važnim saveznim državama povećava prednost pred Trumpom

Anthony Fauci Fauci nezadovoljan zbog upotrebe njegovih riječi u videospotu Trumpove kampanje

Trump se u ponedjeljak navečer vratio kampanji za predsjedničke izbore te je otišao na organizirani skup svojih pristaša na Floridi. Na otvorenom se pojavio ne noseći zaštitnu masku i hvaleći svoje poteze u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Dolazeći na skup održan u zračnoj luci Sanford, Trump je bacao maske okupljenima i ponavljao kako se oporavio od COVID-19.

"Ja sam kroz to prošao. Kažu da sam imun. Osjećam se moćnim", rekao je Trump tisućama pristaša koji su stajali jedni drugima rame uz rame, većinom ne noseći zaštitne maske. "Svima ću vam dati veliki poljubac", rekao je Trump.

Trumpovim povratkom u kampanju počela su posljednja tri tjedna do izbora 3. studenoga, dok najnovije ankete pokazuju njegov sve veći zaostatak za protukandidatom, demokratom Joeom Bidenom u državama koje bi mogle donijeti prevagu na izborima.

Prvi skup planiran za ovaj tjedan pokazao je da Trump nije promijenio pristup kampanji otkako se zarazio virusom. "Želite li tamo ići, idite", rekao je okupljenima.

Kritičari su optuživali Trumpa da ne potiče okupljene na skupovima, pa čak ni osoblje Bijele kuće, na nošenje zaštitnih maski i poštivanje mjera socijalnoga distanciranja.

Najmanje 11 Trumpovih bliskih suradnika bilo je pozitivno na koronavirus, kojim se u SAD-u zarazilo više od 7,8 milijuna ljudi i od kojega je umrlo više od 214 tisuća, dok su milijuni ostali bez posla.

Trump pokušava promijeniti dinamiku predizborne utrke, za koju ankete provedene na nacionalnoj razini te u nekoliko država pokazuju da je gubi u odnosu na Bidena. Američki predsjednik mjesecima nastoji skrenuti pozornost javnosti s virusa i svoga pristupa pandemiji.