Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za zavjeru

Ivica Puljić o Trumpu: "Ovih dana gledamo pravi politički cirkus koji bi se mogao pretvoriti u političku tragediju"

Aktualno Galerija Ivica Puljić Ivica Puljić Foto: DNEVNIK.hr Politika u SAD-u, ilustracija - 3 Politika u SAD-u, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Politika u SAD-u, ilustracija - 1 Politika u SAD-u, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Politika u SAD-u, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
U Washingtonu se podižu ograde kod saveznog suda i zgrade Kongresa. Glavni grad SAD-a priprema se za izlazak bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pred sud. Optužen je za zavjeru kako bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora 2020. Treća je to optužnica podignuta protiv njega posljednjih mjeseci. Stručnjaci je smatraju najozbiljnijom.

Američki mediji očekuju da će se Trumpova obrana pozivati na Prvi amandman Ustava koji jamči slobodu govora. Pokušat će dokazati da je kao poraženi predsjednik imao pravo reagirati na informacije o krađi izbora koje su mu davali savjetnici.

"Predsjednik je tijekom izbora 2020. vidio sve te neregularnosti, od svjedočanstava i izjava pod prisegom, do slučajeva da se pravila mijenjaju usred igre. Imao je puno pravo komentirati to i politički djelovati", navodi odvjetnik John Lauro u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Stričevića.

No Ured za pravosuđe tvrdi da postoji suštinska razlika između slobode govora i kriminalnog postupanja za koje ga se optužuje.

"Tužitelji tvrde da je Donald Trump poduzeo konkretne korake kako bi progurao kriminalne sheme. I tvrde da takvo postupanje nije zaštićeno Prvim amandmanom", rekao je izvjestitelj AP-a Eric Tucker.

Optužnica se dijelom zasniva na bilješkama nekoć bliskog Trumpovog suradnika, tadašnjeg potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea. On je zapisao da je Trump vršio na njega pritisak da odbije priznati rezultate izbora, u danima koji su prethodili upadu rulje u Kongres. Pence danas vodi vlastitu predsjedničku kampanju.

Tražio da ga stavi iznad Ustava

"Bez obzira na optužnicu, želim da američki narod zna da nisam imao pravo srušiti izbore. A tog dana predsjednik Trump je od mene tražio da ga stavim iznad Ustava. Izabrao sam Ustav, i uvijek ću tako. Istinski vjerujem da nitko tko izdiže sebe iznad Ustava ne smije biti predsjednikom Sjedinjenih država", kazao je Pence.

No Trump je, za razliku od Pencea, uvjerljivo najveći favorit Republikanske stranke za iduće izbore, a američki su zakoni takvi da se teoretski može kandidirati čak i ako bude osuđen - pa čak i ako se prije izbora nađe iza rešetaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posjet BiH Sastanak u manastiru, u tajnosti i bez mobitela: Vučić objavio o čemu je razgovarao s Dodikom i patrijarhom Porfirijem

Ne bi bio prvi takav kandidat u osebujnoj povijesti američke demokracije. Prema najnovijem istraživanju, čak 54 posto republikanaca s pravom glasa na stranačkim izborima želi reprizu: da se dogodine u predsjedničku utrku s 80-godišnjim Bidenom pošalje upravo 77-godišnjeg Trumpa.

Sve ideološki podijeljeno

Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić navodi kako je sve ideološki podijeljeno.

"Ono što je karakteristično je da republikanci koji su mu bili bliski, poput Pencea ili državnog tužitelja Roberta Baara, govore ono što smo svi znali. Kad dođe iz njihovih usta, to ima veću težinu", dodao je.

"Mike Pence je rekao da je Trump tražio od njega ga poništi izborne rezultate 6. siječnja 2021. kad su se dogodili smrtonosni neredi. Robert Baar koji je bio državni tužitelj i Trumpova desna ruka, govori kako Trump uništava demokraciju. To su ljudi koji nemaju izbore pred sobom, osim Pence koji nema nikakvih izgleda za mjesto američkog predsjednika", objasnio je Puljić.

Trumpu apsolutna potpora

"Oni koji su u Kongresu, republikanci, oni Donaldu Trumpu daju apsolutnu potporu iako su svjesni da je prekršio zakon, pokušao preokrenuti izborne rezultate, svjesni su da je ovo treća optužnica protiv njega, da je čuvao povjerljive dokumente u svojoj kući... sve to oni znali, ali zbog toga što žele sačuvati svoje mjesto u Kongresu - podržavaju Trumpa", kazao je.

"Oni koji ga ne podržavaju - žestoko ga osuđuju. Ovih dana gledamo pravi politički cirkus koji bi se mogao pretvoriti u pravu političku tragediju ako dođe do još dublje podjele između vrlo čvrstih konzervativaca i nešto liberalnijeg dijela Amerike", navodi Puljić.

Pročitajte i ovo Sara Alfirević Vrsalović, vlasnica objekta Pretrpjeli štetu Splitski ugostitelji podižu kaznene prijave protiv gradonačelnika Puljka i dogradonačelnika Ivoševića

Kako se optužnica može odraziti na kampanju za predsjedničke izbore 2024.?

"Oni koji ga podržavaju, neće odustati od toga. Najmanje 40 posto glasačkog tijela neće odustati, to potvrđuju ankete - po 43 posto imaju i Biden i Trump. 14 posto je između i oni će odlučiti tko će biti novi američki predsjednik", kazao je Puljić.

Smatraju da je Biden došao na prevaru

"69 posto republikanaca smatra da je Joe Biden na prevaru došao na mjesto predsjednika. Sam Trump je podnio šezdeset tužbi na tu temu i nijednu nije dobio", dodaje.

"Sve će biti ideološki, zavisit će o izlaznosti na izborima. Kampanje će biti brutalne, kod republikanaca ima devet kandidata, kod demokrata, uz Bidena, još par imena. Nitko ne voli što se ovo događa u Washingtonu. Imamo i kamione za čišćenje snijega u kolovozu koji će poslužiti da se blokiraju ulice oko zgrade suda", navodi.

Trump u Washington dolazi oko 16 sati po lokalnom vremenu, odnosno oko 22 sata po našem vremenu. Za sada nije poznato hoće li davati izjave.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene