Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi šok za svijet

Donald Trump: ''Mučenje funkcionira. U potpunosti sam uvjeren u to i poradit ću na tome''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dvije godine američki senat ogromnom je većinom glasova zabranio korištenje metoda mučenja zatvorenika u SAD-u. Američki predsjednik Donald Trump misli drugačije - "mučenje u potpunosti funkcionira", kaže.

Donald Trump dao je prvi veći intervju za televiziju otkako je preuzeo Ovalni ured u Bijeloj kući te odmah šokirao svijet (još jednom u posljednjih nekoliko dana). Šok ne proizlazi iz nečeg novog u njegovoj najavljivanoj politici, već u nečem što je govorio i prije, a sad je pokazao da to i dalje misli, odnosno da vjeruje u to. Riječ je o mučenjima zatvorenika i zarobljenika u SAD-u.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Trump tvrdi kako mu je jedan visoki dužnosnik CIA-e rekao da "Mučenje funkcionira" te da će on (Trump) "apsolutno" vratiti u uporabu oblike mučenja, poput zloglasnog "waterboardinga". Trump je poručio da njegova administracija proučava kako se SAD ponaša u borbi protiv militantnih organizacija diljem svijeta.

U navedenom intervjuu Donald Trump je upitan za poruku iz svoje predsjedničke kampanje u kojoj je rekao da kani vratiti "waterboarding" i druge, jače oblike mučenja u borbi protiv Islamske države, a Trump je poručio da se protiv vatre treba boriti vatrom.

"Kad oni pucaju, kad oni sijeku glave naših ljudi i drugih ljudi, jer su eto Kršćani na Bliskom istoku, kad Isis radi te stvari za koje nitko nije čuo još od Srednjeg vijeka, bi li se trebao osjećati loše oko waterboardinga? Oni sijeku glave i snimaju to te šalju diljem svijeta. Imamo to, a mi ne smijemo učiniti ništa? Oslonit ću se na Pompea i Mattisa te moju skupinu i ako oni to ne žele, onda u redu. Ako će oni to htjeti, poradit ću na tome", rekao je Trump.

"Želim napraviti sve unutar zakonskih okvira, ali osjećam li da to funkcionira? U potpunosti osjećam da to (mučenje) funkcionira", naglasio je Trump.

Dosad znanost nije prezentirala dokaze koji bi sugerirali da mučenje funkcionira u izvlačenju povjerljivih informacija iz žrtve. Bivši direktor CIA-e, Leon Panetta rekao je da bi "korak unazad bio ozbiljna pogreška", govoreći upravo o ponovnom uvođenju mučenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene