Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno pet vojnika, a 17 ranjeno

Dok Putin traži produljenje primirja, prosvjedi i nasilje u Ukrajini se nastavljaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin pozvao je ukrajinskoga predsjednika Petra Porošenka da produlji prekid vatre, dok se na terenu nasilje nastavlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u nedjelju ukrajinskoga kolegu Petra Porošenka da produlji prekid vatre koji istječe u ponedjeljak navečer na istoku Ukrajine u telefonskom razgovoru u kojem su sudjelovali i čelnici Njemačke i Francuske, dok se na terenu nasilje nastavlja, a u Kijevu prosvjeduje protiv primirja s proruskim separatistima.

Pročitajte i ovo Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..."

"Poziv je upućenu Porošenku da produlji prekid vatre koji bi trebao dulje potrajati", priopćio je Kremlj u izjavi objavljenoj nakon telefonskog četverostranog razgovora.

Rusija o raspoređivanju NATO-ovih snaga: 'Smatrat ćemo to iskazivanjem neprijateljskih namjera'

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela u nedjelju su, uoči isteka primirja u Ukrajini više od dva sata razgovarali s Putinom i Porošenkom, izvijestila je i Elizejska palača.

Tijekom telefonskog razgovora, drugoga u posljednja četiri dana, čelnici su "istaknuli važnost poduzimanja novih konkretnih poteza čiji je cilj stabilizirati sigurnosno stanje na terenu, produljiti prekid vatre i uspostaviti mirovni plan" što ga je predstavila Ukrajina, stoji u priopćenju francuskog predsjedništva.

Porošenko je najavio da će u ponedjeljak ponovno razgovarati s Hollandeom, Merkel i Putinom te je naglasio da će se telefonski razgovor obaviti nekoliko sati prije isteka primirja u rusofonoj regiji Donbas, prenio je Reuters.

U nastojanju da prekinu dvomjesečni sukob Porošenko i proruski pobunjenici u subotu su izvijestili da će se tjedan dana dugo primirje koje je trebalo isteći u petak produljiti do ponedjeljka u 21 sat po srednjoeruopskom vremenu. Nije poznato hoće li se dogovoriti još jedno produljenje.

Primirje je prvi korak mirovnog plana od 15 točaka koji je prošli tjedan predstavio ukrajinski predsjednik.

Merkel i Hollande pozivaju Porošenka i Putina na suradnju

Međutim, na terenu nema mira i prema riječima glasnogovornika ukrajinskih vojnih operacija pet je vojnika ubijeno, a 17 ranjeno u zadnja 24 sata.

"Prošle noći, unatoč primirju, pobunjenici su bombardirali deset puta kontrolne položaje vojske", rekao je Oleksi Dmitraškivskij za lokalnu televiziju.

Primirju se protive i ukrajinski prosvjednici, njih nekoliko stotina koji su u Kijevu demonstrirali u nedjelju ispred predsjednikova ureda protiv produljenja primirja s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Prema pisanju lokalnih medija prosvjednici su predsjednika Porošenka pozvali da prekine primirje i proglasi izvanredno stanje, prenosi AFP.

Stanje na istoku Ukrajine u središtu je novog diplomatskog angažmana čiji je cilj izvršiti pritisak na Moskvu nakon oslobađanja iz zatočeništva ekipe promatrača OESS-a i i početka ključnih mirovnih razgovora.

Njihovo oslobađanje bilo je među konkretnim zahtjevima Kijeva i europskih zemalja Moskvi. Pod prijetnjom sankcija oni su pozvali Rusiju da učini maksimalan pritisak na proruske pobunjenike kako bi se okončali separatistički napadi na istoku zemlje.

Rusiju optužuju da nastoji destabilizirati Ukrajinu.

Nakon početka ukrajinske vojne akcije 13. travnja ubijeno je gotovo 450 osoba, a deseci tisuća ljudi bili su prisiljeni pobjeći su iz Donbas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene