Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A riječ je o samo jednom dijelu...

Doista šokantan podatak o gubitku leda na Antarktiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri glečera na Antarktiku gube više leda godišnje svaki, gledano u težini, nego što je što je ukupna težina čitave ljudske populacije na Zemlji.

Autori studije objavljene u časopisu Geophysical Research Letters, proučavanjem podataka sa satelita GOCE i GRACE, uočili su da su tri glečera na Antarktiku izgubili oko 185 milijardi tona leda svake godine u periodu između 2009. i 2012. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ta mrska rupa NIKAD NIJE BILA VEĆA, A ZNANSTVENICI TVRDE Nema razloga za uzbunu Slika nije dostupna Abnormalne temperature NAOČIGLED NESTAJU Pokušavaju sve da uspore masivno otapanje

Za usporedbu, kad bi se ukupnu ljudsku populaciju stavilo na jednu kolosalnu vagu, ona bi pokazala 287 milijuna tona. To znači da SVAKI od tri glečera godišnje gubi više leda nego što je ukupna težina čitavog čovječanstva! Doista zastrašujući podatak.

Znanstvenici: Turizam predstavlja prijetnju za Antarktiku

Ako doista želimo znati kako brzo Antarktik gubi led, moramo pronaći način kako mjeriti gubitak ukupne mase tog leda, prenosi Daily Beast. Znanstvenici su u tom smislu koristili gravitacijska mjerenja.

Topljenje leda na Antarktiku uzrokuje gubitak mase tog kontinenta, jer se sva ta voda otapa u more, a to čini malene promjene u gravitacijskom polju Zemlje iznad tog njezinog dijela. To znanstvenici ne bi primjetili da nema satelita GOCE, koji mjeri mala kolebanja u gravitaciji i u uspordbi s drugim dijelovima planeta.

Masa je izvor gravitacije pa tamo gdje je kora na Zemlji deblja, iznad tog će djela i gravitacija biti nešto jača. To znači da satelit koji prolazi iznad tog dijela Zemlje doživljava lagano ubrzanje, zbog pojačanog djelovanja gravitacije iznad tog dijela. U praksi to znači da je gravitacija jača iznad Himalaja, bego iznad oceana na područje dubokih brazdi.

Sateliti GRACE (riječ je o dva identična satelita koji obilaze Zemlju), s druge strane, mogu bilježiti gravitacijske promjene u vremenu. To se radi na način da znanstvenici mjere brzinu oba satelita te pomoću tih podataka rekonstruiraju Zemljino gravitacijsko polje u prostoru i vremenu.

Iako oba satelitska sustava imaju manjkavosti u mjerenjima, kad se njihovi podaci koriste u kombinaciji, eliminiraju se ti nedostaci i dobije se prava slika stanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene