Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili veće plaće

Pokolj u Južnoafričkoj Republici: Policija ubila 34 rudara u štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset šest ljudi je ubijeno kada je policija otvorila vatru na rudare u štrajku kod rudnika platine Lonmin de Marikana.

Ubijena su 34 rudara. Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkaša traže bitno povećanje plaća. Policija je u četvrtak poslijepodne otvorila vatru na skupinu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili razići nakon što su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca.

Pročitajte i ovo Spašeni rudari VADILI ZLATO Pod zemljom proveli više od 60 sati bez hrane i vode: Spašeni rudari koji su ostali zarobljeni nakon urušavanja tunela Slika nije dostupna Iznesena posljednja tijela Turska policija uhitila 18 osoba zbog nesreće u rudniku

>> Znate li koji materijal košta koliko i svi svjetski proračuni?

Policija je priopćila da su nakon nekoliko dana pregovaranja propali pregovori s čelnicima sindikata rudara i građevinara (AMCU) te im nije preostalo ništa drugo nego da prosvjednike rastjeraju silom. Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene