Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeca umiru zbog nedostatka odgovarajućih lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca umiru zbog nedostatka lijekova prilagođenim njihovim potrebama, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija koja je pokrenula i globalnu kampanju kako bi se provodilo više istraživanja i proizvodili odgovarajući lijekovi.

Više od polovine lijekova koji su trenutačno u upotrebi kao lijekovi za djecu u industrijski razvijenom svijetu nije testirano baš za djecu iako se dječji metabolizam razlikuje od metabolizma odraslih.

Pročitajte i ovo Nedostupan lijek - 1 Borba oboljelih od multiplog mijeloma Hrvatska spasonosni lijek ne daje novooboljelima: "Molim vas, odobrite ga! Ako ne za mene, onda barem za nekoga tko će se naći u situaciji u kojoj sam ja" Valentina Baus i Ana Gongola Šefica udruge proizvođača lijekova Ana Gongola o proizvodnji lijekova u Hrvatskoj: "Nestašica je uvijek bilo, ali naši ljekarnici su spretni"

Zbog toga liječnici često nemaju jasne smjernice o tome koji je lijek najbolji i nagađaju i dozu.

Taj je problem još gori u nerazvijenim zemljama jer su ondje cijene još glavna prepreka i šest milijuna djece na godinu umre od izlječivih bolesti.

U slučaju infekcije HIV-om i obolijevanja od AIDS-a, one rijetke
pedijatrijske terapije koje su osmišljene baš za djecu, uglavnom stoje triput više od lijekova za odrasle.

Svjetska zdravstvena organizacija zato je sastavila prvi međunarodni popis nužnih lijekova za djecu. Na tom je popisu 206 proizvoda koji su ocijenjeni sigurnima za djecu.

'Ali još treba mnogo toga učiniti. Postoje prioritetni lijekovi koji
nisu prilagođeni djeci ili ih nema kad zatrebaju', kaže dr. Hans
Hogerzeil, WHO-ov direktore za lijekove i standarde.

Među lijekovima koji nisu prilagođeni mnogo je antibiotika, kao i lijekova za astmu i za bolove. WHO priželjkuje više istraživanja i stvaranje lijekova za HIV/AIDS, tuberkulozu i malariju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene