Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca umiru zbog nedostatka lijekova prilagođenim njihovim potrebama, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija koja je pokrenula i globalnu kampanju kako bi se provodilo više istraživanja i proizvodili odgovarajući lijekovi.


Više od polovine lijekova koji su trenutačno u upotrebi kao lijekovi za djecu u industrijski razvijenom svijetu nije testirano baš za djecu iako se dječji metabolizam razlikuje od metabolizma odraslih.

Vezani članci Podrška Mnoga poznata lica podržala kampanju za uvođenje revolucionarnog lijeka na listu HZZO-a: ''Život ne smije imati cijenu'' Dino Goleš Iskorak u budućnost: Doznajte kako će izgledati nove osobne iskaznice i što ćemo s njima sve moći, kao i kada ćemo morati zamijeniti one stare

Zbog toga liječnici često nemaju jasne smjernice o tome koji je lijek najbolji i nagađaju i dozu.

Taj je problem još gori u nerazvijenim zemljama jer su ondje cijene još glavna prepreka i šest milijuna djece na godinu umre od izlječivih bolesti.

U slučaju infekcije HIV-om i obolijevanja od AIDS-a, one rijetke
pedijatrijske terapije koje su osmišljene baš za djecu, uglavnom stoje triput više od lijekova za odrasle.

Svjetska zdravstvena organizacija zato je sastavila prvi međunarodni popis nužnih lijekova za djecu. Na tom je popisu 206 proizvoda koji su ocijenjeni sigurnima za djecu.

'Ali još treba mnogo toga učiniti. Postoje prioritetni lijekovi koji
nisu prilagođeni djeci ili ih nema kad zatrebaju', kaže dr. Hans
Hogerzeil, WHO-ov direktore za lijekove i standarde.

Među lijekovima koji nisu prilagođeni mnogo je antibiotika, kao i lijekova za astmu i za bolove. WHO priželjkuje više istraživanja i stvaranje lijekova za HIV/AIDS, tuberkulozu i malariju.