Iz novinarke u medicinsku sestru - ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)
Iz novinarke u medicinsku sestru - ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) Foto: Hrvoje Jelavi?/Pixsell

Istraživačka priča iz Bosne i Hercegovine prokazala korumpiranost sustava i s kojom se lakoćom može doći do željenog cilja - ako se za to naravno dobro plati. Novinarka portala "Žurnal" u 17 je dana stekla diplomu srednje medicinske škole, za koju bi inače trebala proći kroz prekvalifikaciju u trajanju od dvije godine.


Diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, koja je priznata u cijeloj BiH i Europskoj uniji, novinarka Žurnala stekla je za malo više od dva tjedna. Točnije za 17 dana od prvog poziva posredniku.

Vezani članci Promocija, ilustracija Prvoaprilska šala ili...? Fotografija majke i sina koji je diplomirao nakon deset godina nasmijala regiju. Pogledajte koju je poruku poslala "iscrpljena majka" Državni arhiv - 2 Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet

Posrednik je tražio 2.500 KM za hitnu diplomu, a u dukomentima je službeno navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Diploma je formalno izdana prije nego je novinarak uspjela i sakupiti svu dokumentaciju koja bi za nju bila potrebna. 

Bez slušanja ikakve nastave, novinarka je dobila diplomu srednje medicinske škole koju je završila s vrlo dobrim uspjehom, piše Žurnal.

Dokumente je predala 29. prosinca 2018., a ovjerenu diplomu te svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobial je već 3.1.2019. godine, na svoje ime i prezime. 

Na diplomi stoji kako je Azra Omerović upisala "prekvalifikaciju" 22.11.2016. godine te da je uspješno okončala školovanje 15.11.2018., odnosno mjesec dana prije no što je predala "potrebnu dokumentaciju". U svjedodžbi piše da je uspješno završila anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, fermakologiju te da je odradila i praksu. 

Cijela priča se pokrenula kada je "Žurnal" dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području Federacije Bosne i Hercegovine prodaju diplome srednjih škola, te kako je sve povezano s Centrom za obrazovanje iz Širokog brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. 

U tim dokumentima stoji kako su novcem iz Širokog Brijega osnivane srednjoškolske i visokoobrazovane institucije širom BiH te da se u tim institucijama izdaju sumnjive diplome. 

Navedena su i imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Pogledajte video u kojem je posrednik uhvaćen na djelu - izraz lica mu je neprocjenjiv kada shvati da je uhvaćen u krivotvorenju dokumenata.