Ovu subotu obilježili su prosvjedi diljem Europe. Građanima je dosta visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća, ali i ugrožavanja prava i sloboda. Na ulicama su bile tisuće.


U Češkoj i Italiji prosvjedovalo se protiv rasta cijena i pada životnog standarda. "Za ograničavanje cijena" i "Za dostojanstven život“ bile su glavne poruke prosvjednih skupova koji su se održali u Pragu i Rimu.

Vezani članci Donald Trump Policija na nogama zbog mogućih prosvjeda, Trump poručuje: "To je najodvratniji lov na vještice u povijesti naše zemlje" Amela Čilić, novinarka Nove TV Reporterka Amela Čilić o kaosu u Parizu: "Za Macrona kažu da je izgubio doticaj sa stvarnošću"

Na ulicama Madrida - vatrogasci. U zemlji u kojoj su ovo ljeto požari opustošili desetke tisuća hektara površina, oni koji se protiv vatre bore nisu stalno zaposleni. Ljeti ih, po potrebi, preko ugovora zapošljavaju lokalne vlasti.

"Mi smo šumski vatrogasci i želimo pravdu, jer mi smo javna služba za društvo. S požarima za koje znamo da će doći, mi smo dio nacionalne sigurnosti“, poručila je s prosvjeda vatrogaskinja Cristina Perez, a isto misli i njezin kolega Alejandro Perez koji drži da je to jako teška profesija te da osoba od 68 godina ne može biti kraj vatre. "Zato tražimo umirovljenje u dobi od 60 godina, kao i svi drugi vatrogasci u bilo kojem drugom dijelu svijeta“, precizirao je Alejandro.

Prosvjedi protiv izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea

U središtu Londona potpora uhićenom osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu. Stotine su se okupile oko britanskog parlamenta, formirajući ljudski lanac.

"Politički slučaj koji je bacio tamnu sjenu na britansku vladu koja ovo nije zaustavila. Britanska vlada bi trebala razgovarati s kolegama u SAD-u kako bi se sve ovo odmah okončalo. Već traje tri i pol godine“, zahtjeva Assangeova supruga Stella.

Jelena Trivić Užareno na ulicama Banje Luke, tisuće prosvjednika vikalo: "Mile, lopove". Oporbena čelnica: "Najprije ide prebrojavanje glasova, a onda novi izbori"

Prosvjedi u Budimpešti - 1 Tisuće prosvjednika na ulicama Budimpešte, učiteljima podršku dali roditelji i učenici: "Nemojte ih otpustiti"

Potpora im je iskazana i u Hrvatskoj. Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara kazala je da je sloboda za Assangea sloboda za svakog od nas s ove strane kamere, s one strane kamere i za svakog građanina ovog svijeta, njegovu slobodu i slobodu govora.

Julian Assange u SAD-u je optužen za špijunažu te mu prijeti izručenje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju