Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Ovih su dana u istočnoj Njemačkoj održani brojni prosvjedi. Dok zemlja obilježava Dan ujedinjenja, građani izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog poskupljenja.


Ekstremna ljevica, ali i desnica ovih su dana u Njemačkoj došle na svoje: koriste nezadovoljstvo građana na istoku zemlje, nekadašnje Demokratske Republike, za organizaciju i potporu brojnih prosvjeda, na kojima građane pozivaju na pobunu protiv energetske politike Vlade.

"Voda mi je došla do grla, na rubu sam da sve izgubim", poručila je samohrana majka na prosvjedu u saskom Plauenu, donosi Deutsche Welle.

Na njemačkim prosvjedima moguće je čuti i vidjeti različite poruke, a posljednja glasi:

"Živimo u diktaturi Zapada. Otjerajmo vladu napokon k vragu."

S druge strane, mediji ističu i kako je Vlada nedavno odobrila novi paket financijske pomoći građanima za prevladavanje financijske krize uzrokovane poskupljenjem energenata u ukupnom iznosu od 200 milijardi eura, najviše u povijesti.

"Puno toga se sprema. U sljedećim tjednima mnogi će dobiti povišene račune za plin, što pogađa milijune. I za njih je stranka Ljevica tu", poručuje predsjednik demokratski izabrane stranke Ljevica Martin Schirdewan.

Ilustracija Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje?

Ilustracija Njemačka odlučila: Za pomoć građanima osigurat će čak 65 milijardi eura, pogledajte što mjere pomoći sve uključuju

Zeleni su pak nešto oprezniji u ocjenama nezadovoljstva građana.

"Poskupljenja, naravno, pogađaju građane čitave zemlje, ali na istoku žive ljudi koji u pravilu imaju manje sredstava i ušteđevine na raspolaganju nego oni na Zapadu. Na Zapadu su građani jednostavno bogatiji i manje pogođeni poskupljenjima", kaže Paula Piechotta iz njemačkih Zelenih, koja i sama dolazi s istoka zemlje.

Ona naglašava kako su brojni građani istočne Njemačke mišljenja da su dva puta u povijesti izvukli Crnog Petra: 1945. i u devedesetim godinama.

Prema medijskim izvješćima, u svemu najviše profitira desnica, kojoj raste podrška.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju