Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRANKE U ŠOKU

Samo u Hrvatskoj: Sudac odgodio ročište nakon što je dobio platnu listu. "Spopala me zlovolja"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Krčki sudac Anton Hlača odgodio je ročište u slučaju spora oko zemljišta jer ga je, kako je napisao u rješenju, "spopala zlovolja nakon što je dobio listu plaće". Sudionici postupka ostali su u šoku, a neki razmišljaju o prijavi suca. Hlača je zakazao iduće ročište za studeni ove godine.

Sudac Anton Hlača objasnio je da je "doveden u stanje zlovolje" jer mu je plaća za ožujak 2023. obračunata na temelju niže osnovice nego što je bila 2009., iako su troškovi života u međuvremenu porasli. Napisao je da se od suca koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može očekivati da se primjereno posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama.

"Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelog proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama", napisao je sudac, javlja Telegram.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Pogoršanje odnosa Amerikanci pripremaju politički udar na Orbana. EU na popis sankcija dodao poznatu rusku plaćeničku skupinu

Hlača je dodao da je zbog stanja zlovolje trenutno raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine.

Traže da osnova plaća suca prvostupanjskog suda, poput suca Antona Hlače, ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Riječ je o neto plaći od 3000 eura.

Pročitajte i ovo Prosvjed za prava žena Povećan rizik za žene Bijela kuća oštro osudila novi zakon o pobačaju: "Ekstreman je i opasan"

U zahtjevima je navedeno i da plaća suca mora biti indeksirana, da se zakonom moraju urediti platni razredi i druga materijalna prava, od kojih je najbitnije uređenje pitanja mirovina, kao i da se plaće drugostupanjskih sudaca moraju izjednačiti s plaćama sudaca visokih sudova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene