Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tursko zrakoplovstvo masovnim je napadima noću na utorak tuklo glavne baze kurdskih pobunjenika PKK-a na sjeveru Iraka i ubilo do 40 boraca, dok je PKK ubio deset policajaca eksplozivom u Igdiru na istoku Turske, prenose mediji o novoj eskalaciji sukoba između turskih snaga i kurdskih pobunjenika.


Zračni napadi odgovor su turske vojske na napad sa 16 ubijenih turskih vojnika, objavila je provladina agencija Anatolija.

Vezani članci Eksplozivna sredstva uništena u Istri - 2 Detonacije na jugu Istre: Pripreme traju satima, a sve nestane u nekoliko sekundi - "Kad se aktivira, bježimo trčećim korakom" Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...''

Više od 50 turskih vojnih aviona masovno je bombardiralo tijekom šest sati 20 ciljeva Radničke stranke Kurdistana, usmrtivši "između 35 i 40 terorista", objavila je agencija.

Među ciljevima bila je i "skupina od 20 do 25 terorista koji su bježali iz Turske i sklanjali se u svoje baze", navodi agencija.

Operacija je odgovor na smrtonosni napad koji je u nedjelju stajao života 16 vojnika u Daglici, na krajnjem jugoistoku Turske, na iračkoj granici, dok PKK tvrdi da je u tom napadu ubio 31 turskog vojnika.

Turska vlada obećala je iskorijeniti PKK dan nakon tog napada na oružane snage, najsmrtonosnijeg unazad više godina.

Informativni kanal NTV prenio je pak da je u utorak deset turskih policajaca ubijeno u napadu eksplozivom na kombi vozilo za koji se odgovornost pripisuje PKK-u.

PKK se već tri desetljeća bori protiv turskih vlasti za veću kurdsku autonomiju i na popisu je terorističkih organizacija u Europi i Sjedinjenim Državama.

Porast nasilja između turskih sigurnosnih snaga i PKK-a uništio je mirovni proces koji je predsjednik Tayyip Erdogan pokrenuo zajedno s pritvorenim vođom PKK-a Abdulahom Ocalanom 2012., kako bi se okončala pobuna i sukobi s više od 40.000 poginulih.

Dvije strane se međusobno optužuju za propast prekida vatre u srpnju čime su uništeni izgledi za postizanje trajnog prekida sukoba.

Erdogan je nakon napada u nedjelju poručio da će borba protiv PKK-a od sada biti još odlučnija. Prema njegovim riječima, od prekida primirja u srpnju vojne i policijske snage ubile su oko 2.000 boraca PKK-a.

Tursku 1. studenoga očekuju prijevremeni izbori, a Erdoganova vladajuća stranka se nada da će u parlamentu zadržati većinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook