Obavijesti Video Pretražite Navigacija

David Hicks osuđen na devet mjeseci zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australac David Hicks, koji je već pet godina zatočen u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi u petak je pred vojnim sudom proglašen krivim i osuđen na devet mjeseci zatvora, na temelju sporazuma o priznanju krivnje koji je postigao s tužiteljima, izvijestila je agencija Associated Press.

Vijeće vojnih časnika preporučilo je kaznu od sedam godina zatvora, no sporazum o priznanju krivnje koji je čuvan u tajnosti od vijeća predvidio je devet mjeseci za Hicksa, uhićenog 2001. u Afganistanu, gdje se borio u redovima Al Qaide i Talibana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed britanske ekstremne desnice 'Neka s naših ulica odu muslimani koji podmeću bombe' Slika nije dostupna Pozvao na jačanje identiteta Cameron: Britanski multikulturalizam je zakazao

Hicks (31) je priznao krivnju u ponedjeljak na prvom izvođenju pred sud, no presuđeno mu je tek u petak, kada je pedsjedavajući vojni sudac, pukovnik Ralph Kohlmann obznanio cijeli sporazum o priznanju krivnje.

Sporazumom je predviđeno da Hicks kaznu izdržava u Australiji, u koju treba biti vraćen u roku od 60 dana od izricanja kazne.

Na pitanje suca Kohlmanna je li ishod postupka u skladu s onim što mu je rečeno da može očekivati, Hicks je odgovorio potvrdno.

U sporazumu s optužbom Hicks se odrekao ranijih tvrdnji da je sodomiziran, premlaćivan i da su mu prisilno davane injekcije dok se nalazio u američkom zatočeništvu, od zarobljavanja do prebacivanja u Guantanamo 2002. godine.

U sporazumu je potpisao kako "nikada nije bio nezakonito tretiran od neke osobe ili osoba dok se nalazio pod nadzorom vlade SAD".

Nakon što je u ponedjeljak došao u sudnicu s izrazito dugom kosom, koja mu je po objašnjenjima odvjetnika, služila da noću pokrije oči u stalno osvijetljenoj ćeliji, Hicks se u petak pojavio u novom izdanju u sivom odijelu, tamnoj kravati i svježe ošišan.

Hicks, bivši derač klokanskih koža i kauboj u australskoj
unutrašnjosti koji je konvertirao na islam, obvezao se i na suradnju s američkim i australskim vlastima i prenošenje svojih saznanja o Al Qaidi i pakistanskoj islamskoj militantnoj skupini Lashkar-e-Tayyaba, koja mu je pomogla kod prebacivanja u Afganistan i ulaska u kamp za obuku terorista.

Također se obvezao predati australskim vlastima svaku moguću zaradu od prodaje prava na svoju životnu priču, a pristao je i na zabranu komuniciranja s medijima godinu dana nakon izricanja kazne.

Hicks je prvi od zatočenika u Guantanamu koji je optužen i izveden pred vojni sud, ustanovljen prema revidiranom zakonu o vojnim komisijama iz listopada 2006. Od oko 385 zatočenih u Guantanamu, većinom pripadnika Al Qaide i Talibana, prema najavama Pentagona, samo 80-orici će se suditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene