Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija trebala bi sljedećeg tjedna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom kako bi pomogla proeuropskim kandidatu na predsjedničkim izborima u toj zemlji, rekao je u četvrtak danski premijer Anders Fogh Rasmussen.


Tijekom posjeta Bruxellesu on je novinarima izjavio kako bi potom članice EU trebale procijeniti surađuje li Srbija u potpunosti s Haškim sudom i na temelju toga odlučiti hoće li ratificirati SSP, prvi korak prema članstvu u EU.

Vezani članci Cijepljenje u Danskoj Žena je preminula nakon cijepljenja, oglasila se agencija za lijekove: "Imala je vrlo neobične simptome..." Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Još jedna zemlja obustavila cijepljenje AstraZenecom: "Moramo odgovoriti na slučajeve ozbiljnih nuspojava"

- Mislim da bi bi bila dobra zamisao potpisati taj sporazum prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji i tako pokazati pozitivno stajalište EU prema Srbiji, rekao je Rasmussen.

EU i Srbija su parafirale SSP, ali je potpisivanje odgađano jer nije ispunjen zahtjev da se optuženik za genocid, haški bjegunac i bivši zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić uhiti i prebaci u Den Haag.