Tuga ispred crkve u kojoj je ubijen francuski svećenik (Foto: AFP)
Tuga ispred crkve u kojoj je ubijen francuski svećenik (Foto: AFP)

Otac Jacques Hamel katolički je svećenik ubijen u napadu dvojice mladih islamista u crkvi u francuskom gradu Rouenu, nedugo nakon terorističkog napada u Nici na praznik Dana pada Bastilje.


Katolički svećenik, otac Jacques Hamel, kojega su dvojica islamskih ekstremista ubili u crkvi u francuskom gradu Rouenu, u sjevernoj Normandiji, biti će pokopan danas tijekom dana, objavljuju mediji u utorak.

Javna ceremonija održat će se u katedrali u Rouenu, nakon čega će uslijediti privatni ukop.

Otac Hamel ubijen je u napadu dvojice mladih islamista koji su upali u crkvu tijekom mise i nožem mu prerezali grkljan.

Napadače, Abdela Malika Petitjeana and Adela Kermichea, 19-ogodišnjake, koji su obojica prisegnuli na vjernost terorističkoj Islamskoj državi, ubila je policija nakon što su uzeli taoce.

Ubojstvo oca Hamela (85) tijekom služenja mise u crkvi zgrozilo je Francusku, a dogodilo se malo nakon napada u Nici na praznik Dana pada Bastilje, u kojemu je ubijeno 84-ero ljudi.

Francuska vlada je u ime borbe protiv radikalizma ovih dana objavila zatvaranje 20 džamija. Također planira novu zakladu koja bi bila alternativa financiranju islamskih vjerskih objekata, zabrinuta utjecajem ultrakonzervativne vahabijske verzije islama, koja dolazi iz Saudijske Arabije.

Skupina prominentnih francuskih muslimana poduprla je plan francuske vlade. "Moramo sada progovoriti jer je islam postao javno pitanje, a postojeća situacija ne može se tolerirati", objavila je skupina u Journalu du Dimanche. "Zaklada za islam u Francuskoj je osnovana više od 10 godina i vrijeme je da se reaktivira", istaknuli su.

Želeći pokazati neslaganje s islamskim radikalizmom i poštovanje prema ubijenom svećeniku brojni francuski muslimani došli su u nedjelju na mise u katoličkim crkvama koje su mu bile posvećene. (Hina)