Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počeo je prvi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini nakon 1991. godine.


Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini počeo je u utorak ujutro prema planu, a neprestano pristižu brojni upiti građana o tehničkim detaljima i pitanjima na koje je potrebno odgovoriti, potvrdila je u utorak Hini u Sarajevu glasnogovornica Agencije za statistiku BiH (ASBH) Mirsada Adembegović.

Vezani članci Slika nije dostupna BiH: Ustavni sud žrtva predizbornih nadmetanja? Slika nije dostupna Picula: BiH ruše nacionalizmi dva naroda, hrvatsko pitanje je otvoreno

'Primamo puno poziva i upita elektroničkom poštom i na sve nastojimo što prije odgovoriti', kazala je Adembegović.

>> BiH spremna za velik popis stanovništva

Poseban telefonski pozivni centar, formiran za potrebe popisa, u funkciji je tijekom cijelog dana svakog dana u tjednu kako bi građanima dao potrebne upute.

Na terenu je od jutarnjih sati 18.879 popisivača koji svoj posao obavljaju do 21 sat i nastavit će ga raditi do 15. listopada, kada se popis završava. Njihova je zadaća obići 24.321 popisno područje od kojih se svako sastoji od 70 do 100 kućanstava.

Uz instruktore i one koji pružaju logističku potporu za popis je angažirano gotovo 25.000 ljudi, a tiskano je više od 130 tona popisnog materijala.

Sve popisnice podvrgnute su posebnom režimu zaštite te šifriranja podataka kako bi se spriječila bilo kakva zloporaba, a pohranjuju se u posebnom skladištu u Istočnom Sarajevu.

Popis stanovništva u BiH po prvi puta nakon pune 22 godine treba dati podatke o točnom broju stanovnika, etničkom sastavu te rasporedu stanovništva, ali i pružiti cjelovitu gospodarsko-socijalnu sliku zemlje.

Procjena je kako će prvi popis stanovništva u BiH nakon posljednjeg rata stajati najmanje 46 milijuna konvertibilnih maraka (23,5 milijuna eura), od čega je 7,5 milijuna eura kao pomoć osigurala Europska unija, a taj je novac namijenjen prvenstveno za honorar popisivača.

Tijek popisa u BiH nadzirat će i promatrači Statističkog ureda EU (EUROSTAT) kako bi bili sigurni da je on proveden sukladno međunarodno priznatim standardima. ASBH procjenjuje kako u BiH trenutačno živi oko 3,8 milijuna stanovnika, no agencija nije radila procjene o etničkoj strukturi.

Prvi rezultati trebali bi biti objavljeni u roku od 90 dana po završetku popisa, a za cjelovitu obradu podataka trebat će i više od godine dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju