Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretan Dan žena

'HODAMO PO TEPIHU KRHOTINA' Prije se radilo o proslavi prošlosti, sada je sve usmjereno na 2030.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni Dan žena označava borbu i postignuća žena u borbi za njihova prava i ravnopravnost spolova više od jednog stoljeća, ali na današnji dan važan je pogled 15 godina unaprijed i cilj je globalna ravnopravnost spolova.

"Planet 50-50 do 2030" tema je ovogodišnjeg obilježavanja Dana žena, a riječ je o događaju kojeg sponzoriraju Ujedinjeni narodi u više od 40 zemalja svijeta.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Dan žena - 2 Međunarodni dan žena Žene se suočavaju s diskriminacijom, neravnopravnošću, nejednakošću: "Za isti posao mi smo bile manje plaćene nego muškarci. Iz kojega razloga?"

Sama ideja proslave Dana žena stara je više od 100 godina, a 8. ožujka je jedan od najvažnijih datuma na globalnoj razini u svijetu.

Kad je osmišljen prvi Dan žena?

Za ideju da se jednim danom u godini oda počast ženskom ogromnom doprinosu ljudskom rodu i njihovoj patnji kroz minula vremena, zaslužni su socijalisti, točnije, njemačka socijalistica Clara Zetkin, zajedno s još 100 ženskih delegata iz 17 zemalja svijeta, koji su u ožujku 1911. organizirali proslavu prvog međunarodnog Dana žena.

Taj je događaj obilježilo tada više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, uz stotine prosvjeda diljem Austro-ugarske monarhije.

Zašto je organiziran?

Kad je sve to počelo, žene su isprva tražile pravo glasa na izborima, koje su dobile prvo u Velikoj Britaniji 1918. godine, a porazna je činjenica da su u Saudijskoj Arabiji to pravo ostvarile tek 2015. godine, uz pravo da budu i izabrane na političke funkcije te da ostvaruju jednako pravo na zapošljavanje.

No situacija s ravnopravnošću spolova danas nije idealna i žene u, primjerice, Hrvatskom Saboru, i dalje predstavljaju manjinu, a ne ravnopravne partnere.

Predviđa se da će žene morati čekati još više od stoljeća da se taj jaz u neravnopravnosti spolova poravna.

Na što se fokusira ovogodišnji Dan žena?

Trenutni cilj sukladan je ciljevima održivog razvoja do 2030. godine. U tom smislu UN i Kina organiziraju događaj kojim se svjetske vođe poziva na akciju omogućavanja pristupa kapitalu ženama, kao i omogućavanja da još više sudjeluju u raspodjeli moći.

Isto tako, jedan od ciljeva je isticanje žena kao temeljnog načina za borbu protiv ekonomske slabe učinkovitosti, svjetkog siromaštva i globalne prenapučenosti.

Je li Dan žena još uvijek potreban?

Ako uzmemo u obzir samo podatak da čak 120 milijuna žena u dobi ispod 20 godina starosti biva podvrgavano seksualnom zlostavljanju svih vrsta na globalnoj razini te da to predstavlja čak 10 posto od ukupne ženske populacije te dobne kategorije, jasno je da je Dan žena itekako i dalje potreban.

Još porazniji je podatak da je više od trećine žena u svijetu barem u nekom trenutku života bilo izloženo seksualnom zlostavljanju.

Iako četvrt milijarde žena više predstavlja današnju globalnu radnu snagu, te žene zarađuju na razini muškaraca iz tek 2006. godine.

Podataka je puno, a isto toliko je i razloga zašto će Dan žena još dugo biti potreban i obilježavan svjetski dan.

Što o Danu žena kaže UN?

Možda se to najbolje može dočarati izjavom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. "Razbili smo toliko staklenih stropova da sad hodamo po tepihu krhotina. Sad metemo pretpostavke i pristranost prošlosti, kako bi žene mogle napredovati preko novih granica", rekao je Ban ki-moon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene