Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neopravdano smaknut

SVIJET SE ZGRAŽA NAD STRAŠNIM SMAKNUĆEM - UN pozvao na 'mir i umjerene reakcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon "zgrožen" je pogubljenjima koje je Saudijska Arabija u subotu izvršila nad 47 osoba, među kojima je šijitski vjerski vođa, kritičar režima, a osude su u nedjelju izrekli i irački vjerski vođa te iranski predsjednik koji je pritom kritizirao i nasilne prosvjede i napad na saudijsko veleposlanstvo u Teheranu.

Ban Ki-moon je pozvao na "mir i na umjerene reakcije na pogubljenje šeika Nimra te zatražio od svih čelnika u regiji da nastoje spriječiti pojačanje sektaške napetosti", rekao je glasnogovornik u subotu navečer.

Pročitajte i ovo Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot"

Šeik Nimr al-Nimr (56), žestoki kritičar sunitske dinastije Al Saud, bio je istaknuta osoba oporbenog pokreta koji se 2011. u vrijeme narodnih pobuna poznatih kao arapsko proljeće pojavio na istoku Arabije, gdje živi najveća šijitska zajednica, manjinska u toj sunitskoj zemlji.

Njegovo je pogubljenje dočekano u Iranu silovitim prosvjedima na čijoj se meti našlo saudijsko veleposlanstvo u Teheranu, a vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnej upozorio je da će "Božja ruka" stići krivce za pogubljenje "tog mučenika" koji je "nepravedno" smaknut.

Prosvjedi diljem regije

Nakon izvršenja smrtne kazne nad šeikom Nimrom više stotina ljudi prosvjedovalo je i u Saudijskoj Arabiji, u gradu Katifu, na istoku, gdje su šijiti većina, noseći fotografije vjerskog vođe.

"Šeik Nimr i drugi pogubljeni zatvorenici osuđeni su u sudskom postupku koji je bio problematičan kako zbog sadržaja optužnice tako i zbog tijeka suđenja", dodao je glasnogovornik Ban Ki-moona, podsjetivši da je potonji "u više navrata obavijestio Saudijsku Arabiju o svojoj zabrinutosti" u vezi sa slučajem šeika Nimra.

Irački vrhovni šijitski poglavar, veliki ajatolah Ali al-Sistani osudio je u nedjelju pogubljenje saudijskog šijitskog vođe nazvavši ga "nepravednim nasiljem".

"S tugom i žaljenjem primili smo vijest o mučeništvu mnoge naše braće po vjeri na tom području čija je nedužna krv prolivena u nepravednom nasilju", rekao je Al-Sistani u pismu upućenom stanovništvu istočne saudijske pokrajine Katifa gdje je Nimr propovijedao.

Sistanijevo mišljenje važno je jer on zastupa milijune šijita u Iraku i drugdje.

Iranski predsjednik Hasan Rohani ocijenio je u nedjelju "potpuno neopravdanima" napade na veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu i na saudijski konzulat u Mašhadu u subotu navečer.

"Akcija ekstremističke skupine jučer navečer u Teheranu i u Mašhadu (...) na veleposlanstvo i na konzulat Saudijske Arabije koji zakonski i vjerski moraju biti pod zaštitom Islamske Republike, potpuno je neopravdana", rekao je Rohani, prenosi službena agencija Irna.

Ujedno je Rohani osudio pogubljenje saudijskog šijitskog vođe Nimra Bakera al-Nimra koje je potaknulo te napade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene