Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilnot i povjerenje

DAN 'D' Izbori o kojima ovisi mnogo toga na Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Turskoj je u nedjelju počelo glasovanje na prijevremenim izborima koji se održavaju u ozračju pogoršane sigurnosti u zemlji i ekonomske zabrinutosti građana, a mogli bi imati presudan utjecaj na političku budućnost Turske i njezinog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Riječ je o već drugim parlamentarnim izborima u pet mjeseci, nakon što vladajuća Stranka pravde i razvitka (AKP) koju je osnovao Recep Tayyip Erdogan nije uspjela na lipanjskim izborima zadržati apsolutnu većinu kojom može samostalno upravljati Turskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Italija na oprezu OZBILJNO SHVATIO DOBIVENE INFORMACIJE 'Hrvatska bi migrante mogla slati preko Istre u Italiju' Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran'

Erdogan u izborima vidi ključnu mogućnost povratka jednostranačke vladavine AKP-a nakon višemjesečne nesigurnosti u toj zemlji.

"To će biti izbori za kontinuitet stabilnosti i povjerenja", rekao je on nakon molitve u novoj istanbulskoj džamiji u subotu, obećavši da će poštovati izborne rezultate.

NAPOKON POMAK U nedjelju bi moglo biti jasnije kad će se zaustaviti izbjeglički val

Glasanje je počelo u istočnoj Turskoj u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu (5 sati CET), a sat kasnije u ostatku zemlje. Glasačka mjesta zatvorit će se u 17 sati, a zabrana objavljivanja rezultata trajat će do 21 sat, no izborno povjerenstvo obično ukine zabranu prije isteka službena roka.

Kako smo već pisali, nastavak izbjegličkog vala kroz 'balkansku rutu' ovisi o ishodu turskih izbora.
O trenutačnoj političkoj situaciji u Turskoj iz čijih izbjegličkih kampova na put prema Europi kreću mnogobrojne izbjeglice, razgovarali smo s politologom i stručnjakom za Bliski Istok, Vedranom Obućinom.

'Nijemci žele dogovoriti zaustavljanje odlaska izbjeglica iz Turske i da se u Turskoj postave prihvatni centri gdje bi se za tražitelje azila proveo cjelokupni proces. Taj dogovor bi trebao značiti da bi Europska unija Turskoj dala financijska sredstva', kaže Obućina podsjećajući kako su Turci na zbrinjavanje izbjeglica već potrošili 5,5 milijardi dolara i primili više od milijun izbjeglica samo iz Sirije.

Bez obzira na ishod izbora, Obućina smatra kako će Njemačka nastojati napraviti što veće ustupke prema Turskoj samo kako bi Turska prihvatila program da se učinkovito zaustavi navala izbjeglica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene