Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE PO ORGANIZACIJI

Cure detalji o tome kako je Biden stigao u Kijev: Večera sa ženom, tajnovita vožnja vlakom...

Joe Biden i Volodimir Zelenski
Joe Biden i Volodimir Zelenski Afp
Aktualno Galerija Joe Biden i Volodimir Zelenski Joe Biden i Volodimir Zelenski Foto: Afp Biden u Kijevu - 4 Biden u Kijevu - 4 Foto: afp Biden u Kijevu - 3 Biden u Kijevu - 3 Foto: afp Biden u Kijevu - 2 Biden u Kijevu - 2 Foto: afp +0 Biden u Kijevu - 1 Galerija 1/5 >>
Bidenov posjet Kijevu bio je velik sigurnosni izazov, a organizacija i njegov dolazak obavili su se u najvećoj tajnosti.

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je nenadano posjetio Kijev i sastao se s ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim. U ranijoj najavi Bidenova posjeta Poljskoj, kamo nakon Kijeva ide američki predsjednik, nije rečeno da prije toga planira otići u Ukrajinu.

Bidenov posjet Kijevu bio je veliki sigurnosni izazov, a organizacija njegova dolaska obavljena je u najvećoj tajnosti. Biden je u Kijev stigao vlakom, što je jedina mogućnost dolaska jer je putovanje avionom iznimno nesigurno i rizično. 

Zelenski i Biden izašli su na ulice Kijeva unatoč sirenama koje su se u tom trenutku čule. Biden i Zelenski posjetili su samostan Svetog Mihajla u središtu Kijeva.

Joe Biden i Volodimir Zelenski Biden u Kijevu - 4 Foto: afp

Pratili su dvojicu vojnika koji su nosili vijenac duž Zida sjećanja, gdje su izloženi portreti više od 4500 vojnika koji su poginuli otkako je Rusija nezakonito anektirala Krim 2014. i prvi put potaknula pobunu u istočnoj Ukrajini, javlja The New York Times.

Taj medij navodi da je uzbunu tijekom šetnje dvojice čelnika pokrenuo ruski MiG koji je poletio u Bjelorusiju. Projektil iz MiG-a ispaljen iz Bjelorusije može pogoditi cilj u Kijevu za manje od 20 minuta.

Bijela kuća nekoliko je puta odbacila mogućnost da Biden posjeti Ukrajinu dok je u Europi, a objavila je ranije predsjednikov raspored prema kojemu se vidi da se Biden u ponedjeljak još uvijek nalazi u Washingtonu i navečer odlazi u Varšavu. 

Air Force One napustio je američku vojnu bazu Andrews u Marylandu jučer pod okriljem mraka. Novinarima koji su ga pratili nije bilo dopušteno nositi svoju opremu.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden stigao u posjet Kijevu - 3 Slike iz Kijeva VELIKA FOTOGALERIJA Joe Biden stigao u Ukrajinu "Nadamo se da će ova godina biti godina pobjede"

U subotu navečer, prije nego što je otputovao, Biden je otišao na večeru sa suprugom u Washington. Nakon toga više nije viđen u javnosti sve do dolaska u Kijev.

Joe Biden i Volodimir Zelenski Biden u Kijevu - 3 Foto: afp

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da je nakon prekoatlantskog leta za Poljsku Biden prešao granicu vlakom, putujući gotovo 10 sati do Kijeva. 

Biden je stigao u Kijev u 8 ujutro po lokalnom vremenu, a dočekala ga je američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink. Štićena kolona vozila stigla je u službenu rezidenciju ukrajinskog predsjednika malo poslije 8:30 po lokalnom vremenu. Dočekali su ga ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska.

Pročitajte i ovo Biden u Kijevu - 2 NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI VIDEO Američki predsjednik Joe Biden otišao iz Kijeva, nakon sastanka sa Zelenskim objavio vijest koja će dodatno razbjesniti Putina

Sky News prenosi analizu urednice za sigurnosnu obranu, koja je napisala: "Možete zamisliti glavobolju i stres koji je morao osjetiti njegov sigurnosni tim pokušavajući organizirati ovaj posjet", kaže ona.

"Ogradili su cijelo ovo područje i nisu nas pustili iz hotela u kojem smo smješteni dok je predsjednik bio na terenu. Ljudi su po glavnom gradu komentirali da je cijelo područje bilo u blokadi dok je povorka vozila ulazila u grad. Što li samo predsjednik Putin misli dok gleda snimke Bidena u Kijevu? Njegova je ambicija bila prije godinu dana, kada je pokrenuo ovu invaziju, srušiti ukrajinsku vladu i uspostaviti režim.

Joe Biden i Volodimir Zelenski Biden u Kijevu - 2 Foto: afp

Umjesto toga, ukrajinski predsjednik još uvijek je na vlasti i ne samo to, već je američki predsjednik odlučio doći u posjet. To ne može dobro proći u Kremlju", napisala je. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene