Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac u torbama stigao iz Afrike

Crni fondovi otkriveni i prije francuskih izbora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam mjeseci prije francuskih izbora pljušte nove optužbe za korupciju. Rober Bourgi, odvjetnik i bivši suradnik vlade Jacques Chirac za milijunske crne fondove proziva bivšeg predsjednika, ali i bivšeg premijera Dominika de Villepina.

Chiracove i de Vielepanove kampanje financirane su iz crnih fondova. U razdoblju od 8 godina, njihov bivši suradnik, osobno je i to u torbama, iz Afrike u Francusku prenio oko 20 milijuna dolara gotovine. Bio je to nikad prikazan dar lidera bivših kolonija. Riječ je o 5 zemalja frankoafričkog kruga.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

'Novac sam davao gospodi Chiracu  i de Villepinu. Sve to odvijalo se između 1995. i 2005. godine. Pisani tragovi o tome ne postoje, ti se transferi tako odrađuju bez tragova. Tužitelju sam na raspolaganju i sve mogu posvjedočiti', rekao je Rober Bourgi.

Bourgijev motiv objave detalja njegova bivšeg posla je, kaže, želja za čistom Francuskom. Njegove objede dolaze 7 mjeseci prije predsjedničkih izbora na kojima se d Vilpan namjerava kandidirati. On je pak nedavno oslobođen optužbi za zavjeru protiv predsjednika Sarkozyja. Žaku Širaku trenutačno se sudi za nepotizam iz vremena dok je bio gradonačelnik Pariza. Elizejska palača zasad je bez komentara.Sarkozy, Chirac i D'vilpan iz iste su stranke.

Bourgijev iskaz podržao je Mamadu Kulibali, ranije visokorangiran u vladi svrgnutog predsjednika Gbagboa, danas predsjednik parlamenta Obale Bjelokosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene