Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otok kružnog oblika, smješten u neposrednoj blizini granice Crne Gore s Hrvatskom, poznat je i kao Lastavica, a nalazi se na ulazu u Bokokotorski zaljev.


Vlada Crne Gore dala je zeleno svjetlo da se na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora na otoku Mamula, u blizini granice s Hrvatskom, izgradi luksuzni turistički resort s noćnim klubovima, spa centrom i restoranima.

Vezani članci Koronavirus u Crnoj Gori Crna Gora novi Bergamo: "Postotak novooboljelih dosegnuo do 40 posto testiranih" Koronavirus Ova zemlja u našem susjedstvu bilježi najgori dan od početka epidemije: Preminuo gotovo jednak broj ljudi kao u cijelom prvom valuS ovom odlukom nisu nimalo oduševljene obitelji onih koji su bili zatočeni u logoru kada su otok okupirale talijanske snage Benita Mussolinija tijekom Drugog svjetskog rata. Logor je osnovan osnovan je 30. oužujka 1942. godine, a zvao se Nummero 11. U njemu su zatvarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske, uglavnom iz južne Dalmacije.

Otok kružnog oblika, smješten u neposrednoj blizini granice Crne Gore s Hrvatskom, poznat je i kao Lastavica, a nalazi se na ulazu u Bokokotorski zaljev. Na njemu dominira tvrđava sagrađena 1853. pod austro-ugarskom vlašću, kako bi se spriječio pomorski napad.

Danas je otok nenastanjen. Kada je pretvoren u logor kroz njega je prošlo više od 2.000 ljudi. Deseci zatvorenih su mučeni i ubijeni, dok su nebrojeni umrli od gladi.

Nakon potrage za investitorom, crnogorska je vlada odlučila posao dati kompaniji Orasco Development Holding AG koja ima sjedište u Švicarskoj. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura, a trebao bi otvoriti 200 radnih mjesta.

Milijarder Samih Sawiris, predsjednik odbora Orascoma rekao je kako će na otoku sagraditi i muzej. 'Sagradit ćemo muzej s najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu', kazao je prilikom potpisivanja ugovora s vladom, no na web stranici projekta muzej se ne spominje, piše Daily Mail.