Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slučajevi zlostavljanja postoje u pritvorima i u zatvorima u Sloveniji, prema izvješću koje je danasu Strasbourgu objavio Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja (CPT).


Podnoseći izvješće o posjetu svojih stručnjaka, CPT upozorava na praksu takozvane banane koja se sastoji u tome da se osobi ruke i noge povežu lisičinama preko leđa.

Vezani članci Benzinska postaja Dobrovo, Slovenija Kod susjeda po dizel: Smanjili cijenu na autocestama Gužve na autocesti Susjedi novim mjerama žele sniziti cijene goriva na autocestama: "Vlada će odustati od poreza na ekološko zagađenje"

Taj je postupak CPT ocijenio "neprihvatljivim", a primjenjuje se kod policijskih saslušanja ili pak da bi se "smirilo" zatočenike koje se u tom položaju ostavlja u ćeliji više sati.

U zatvoru u Kopru, zatvorenici su bili izloženi takvom istezanju, a jednome je pritom slomljena ruka, o čemu je provedena istraga nakon njegove tužbe.

U tom, kao i u zatvoru u Ljubljani, bilo je udaranja šakom i nogama, doznali su stručnjaci CPT-a.

No većina osoba s kojima se razgovaralo tijekom posjeta u veljači 2006. izjavila je da su policija i zatvorski čuvari s njima postupali "korektno", dodaje se u izvješću kako bi se ublažila kritika.

Zadaća CPT-a je da povremeno obilazi zatvore (pritvore u policijskim postajama, zatvore, kaznionice i psihijatrijske ustanove) u 47 država članica Vijeća Europe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju