Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CPT utvrdio da ima zlostavljanja u pritvorima i zatvorima u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučajevi zlostavljanja postoje u pritvorima i u zatvorima u Sloveniji, prema izvješću koje je danasu Strasbourgu objavio Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja (CPT).

Podnoseći izvješće o posjetu svojih stručnjaka, CPT upozorava na praksu takozvane banane koja se sastoji u tome da se osobi ruke i noge povežu lisičinama preko leđa.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Taj je postupak CPT ocijenio "neprihvatljivim", a primjenjuje se kod policijskih saslušanja ili pak da bi se "smirilo" zatočenike koje se u tom položaju ostavlja u ćeliji više sati.

U zatvoru u Kopru, zatvorenici su bili izloženi takvom istezanju, a jednome je pritom slomljena ruka, o čemu je provedena istraga nakon njegove tužbe.

U tom, kao i u zatvoru u Ljubljani, bilo je udaranja šakom i nogama, doznali su stručnjaci CPT-a.

No većina osoba s kojima se razgovaralo tijekom posjeta u veljači 2006. izjavila je da su policija i zatvorski čuvari s njima postupali "korektno", dodaje se u izvješću kako bi se ublažila kritika.

Zadaća CPT-a je da povremeno obilazi zatvore (pritvore u policijskim postajama, zatvore, kaznionice i psihijatrijske ustanove) u 47 država članica Vijeća Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene