Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kenton Lee, koji je svojedobno živio i radio u Nairobiju dizajnirao je 'cipele koje rastu' s dječjim stopalom.


Roditeljima djece u zemljama u razvoju teško je nabaviti novi par cipela za potomke jednom kada "prerastu" staru obuću, no Kenton Lee, koji je svojedobno živio i radio u Nairobiju dizajnirao je "cipele koje rastu" s dječjim stopalom, piše Independent.

Vezani članci Nikolina Poropat (FOTO: PR) Težak put do uspjeha: ''Hodala sam 20 sati i nisam osjetila nikakvu bol'' Slika nije dostupna Hvala mu za smijeh: Tražio je način da ne smoči cipele, našao put do komedije dana

Leejeva tvrtka Because International osmislila je mekane sandale koje se uz pomoć kopči i remenčića te vrlo mekanog savitljivog gumenog potplata vrlo jednostavno prilagođavaju dječjem stopalu koje do puberteta vrlo brzo raste i mijenja se. Zamišljeno je da svako dijete dobije manji i veći par sandala, koje će moći nositi otkad prohoda do četrnaeste ili petnaeste godine. Svaki par može se prilagoditi u pet različitih veličina.

VIDEO Zavežite vezice za 4 sekunde!

Na ovu je zamisao Lee došao dok je 2007., kad je radio u Nairobiju, gledao bosonogu djecu kako se igraju ogrubjelih i često izranjavanih stopala. U mnogim nerazvijenim zemljama djeca su zbog siromaštva prisiljena hodati bosonoga, a po podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko dvije milijarde ljudi u svijetu pati od bolesti što ih prenose razni paraziti koji žive u tlu.

U putnu torbu koja se smije unijeti u kabinu zrakoplova stane 50 pari sandala koje rastu pa ih je jednostavno transportirati. Svaki par spremljen je u posebnu vrećicu koja može poslužiti i kao torba za školu, na što su Lee i suradnici mislili izrađujući obuću za potrebite. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook