Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kenton Lee, koji je svojedobno živio i radio u Nairobiju dizajnirao je 'cipele koje rastu' s dječjim stopalom.


Roditeljima djece u zemljama u razvoju teško je nabaviti novi par cipela za potomke jednom kada "prerastu" staru obuću, no Kenton Lee, koji je svojedobno živio i radio u Nairobiju dizajnirao je "cipele koje rastu" s dječjim stopalom, piše Independent.

Vezani članci Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: AFP) - 1 Političarka ušla u povijest: "U ovim sam cipelama odradila pobjedničku kampanju, kucala sam na vrata dok se nisu raspale" Slika nije dostupna Kako je ravnateljica Centra za socijalnu skrb braneći djelatnicu došla do ''Gdje ste bili '91.?''

Leejeva tvrtka Because International osmislila je mekane sandale koje se uz pomoć kopči i remenčića te vrlo mekanog savitljivog gumenog potplata vrlo jednostavno prilagođavaju dječjem stopalu koje do puberteta vrlo brzo raste i mijenja se. Zamišljeno je da svako dijete dobije manji i veći par sandala, koje će moći nositi otkad prohoda do četrnaeste ili petnaeste godine. Svaki par može se prilagoditi u pet različitih veličina.

VIDEO Zavežite vezice za 4 sekunde!

Na ovu je zamisao Lee došao dok je 2007., kad je radio u Nairobiju, gledao bosonogu djecu kako se igraju ogrubjelih i često izranjavanih stopala. U mnogim nerazvijenim zemljama djeca su zbog siromaštva prisiljena hodati bosonoga, a po podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko dvije milijarde ljudi u svijetu pati od bolesti što ih prenose razni paraziti koji žive u tlu.

U putnu torbu koja se smije unijeti u kabinu zrakoplova stane 50 pari sandala koje rastu pa ih je jednostavno transportirati. Svaki par spremljen je u posebnu vrećicu koja može poslužiti i kao torba za školu, na što su Lee i suradnici mislili izrađujući obuću za potrebite. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook