Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere opreza

Čile: Uveden policijski sat, vojska na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanska vlada počela je u ponedjeljak hitno dopremati pomoć tisućama stanovnika u priobalju koji su zbog potresa ostali bez krova nad glavom, a poslala je i 10.000 vojnika kako bi održavali red i spriječili pljačke.

Broj žrtava potresa jačine 8,8 Richtera, koji je u subotu pogodio Čile, porastao je u međuvremenu na 711 mrtvih, objavila je vlada. K tomu je potres izazvao snažan tsunami koji je uništio ribarska sela na Pacifičkoj obali i otocima, odnoseći kuće i automobile te sve što se našlo na samoj obali. Samo u priobalnom gradiću Constitucionu s 45 tisuća stanovnika poginulo je 350 osoba. Čileanska vlada uvela je u ponedjeljak policijski sat u pokrajini Maule i drugom po veličini čileanskom gradu Concepcionu, najbližem epicentru potresa. S ulica toga grada u nedjelju su televizije prenijele snimke pljačke dućana i osude gnjevnih stanovnika jer im pomoć nije nikako stizala, a bili su bez hrane i pitke vode.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

>> VIDEO: Trenutak razornog potresa u obiteljskoj kući

U Concepcionu su bijesni stanovnici svoj jad iskalili na vatrgascima koji su dijelili vodu, prenosi Reuters. U tom je gradu u prvoj noći policijskog sata uhićeno 160 ljudi. Zbog potresa je u ponedjeljak cijena bakra, kovine koje je Čile najveći svjetski izvoznik, narasla za 5,6 posto i zaustavila se na 7460 dolara po toni na londonskoj burzi. El Teniente, četvrti najveći čileanski prozivođač bakra, koji sa sedam posto sudjeluje u državnom BDP-u, nastavio je rad već u nedjelju, a počelo se iskapati i u obližnjem rudniku Andina te u angloameričkom rudniku Los Bronces i rudnicima Pelambres u Antofagasti. Štete od potresa procjenjuju se na 30 milijarda američkih dolara, što je oko 15 posto čileanskog BDP-a, objavilo je osiguravateljsko društvo Eqecat, specijalizirano za prirodne nepogode.

Ekonomisti predviđaju da će potres nanijeti ozbiljan udarac čileanskom gospodarstvu, najrazvijenijem u Južnoj Americi. Svijet je obećao pomoć te je Japan najavio tri milijuna dolara i materijalnu pomoć u šatorima, generatorima, sredstvima za pročišćavanje vode, a Kina milijun dolara. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene