Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani organiziraju samoobranu

Čile: 14.000 vojnika za sigurnost područja pogođena potresom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do 14.000 vojnika skrbit će se za sigurnost i pomoć u području pogođenu katastrofalnim potresom i tsunamijem, a vlada neće dopustiti pljačke i zločine, rekla je čileanska predsjednica, a agencije prenose da su stanovnici počeli organizirati samoobranu.

‘Razumijemo nestrpljivost, ali znamo i za zločinačke napade. To nećemo trpjeti’, rekla je predsjednica Michelle Bachelet. Vojnici će se skrbiti za ‘sigurnost i mir’, rekla je predsjednica i naglasila da je stanje pod nadzorom, javlja agencija AFP. Reuters javlja da je policijski sat produljen do podneva po mjesnom vremenu kako bi se vratio red u grad Concepcion, jedan od najpogođenijih potresom te da su ondje već tisuće vojnika kako bi spriječile pljačke i zločine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Čileu Gola žena usred zračne luke napadala putnike: Osoblje samo gledalo Slika nije dostupna Kazne kršiteljima iz Pinochetova doba preblage

>> Potres u Čileu pomaknuo Zemljinu os i skratio dan

U 48 sati nakon potresa kamere su zabilježile provale u trgovine stanovnika ogorčenih jer im pomoć nikako nije stizala, no snimljene su i pljačke koje s glađu i žeđi nisu imale veze, primjerice odnošenje bijele tehnike iz trgovačkih centara. Uz 14.000 pripadnika vojske i mornarice, pomoć će dopremati 50 zrakoplova i tri broda, javlja AFP. Francuska agencija prenosi da su se stanovnici Concepciona samoorganizirali tako da su podignuli ulične barikade, naoružali se koliko su mogli batinama i zapalili vatre kako bi otjerali zločinačke bande koje haraju u mraku jer je grad bez struje.

U potresu 8,8 Richtera, koji je u subotu pogodio čileansko priobalje, poginule su 723 osobe, dvadesetak se vodi nestalima, a dva milijuna je stradalih. U samu Concepcionu poginulo je 350 osoba, a ljudski gubitci i štete u udaljenijim naseljima još su nepoznati. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene