Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Češki predsjednik Miloš Zeman ponovio je u božićnoj poruci emitiranoj u ponedjeljak kako odbija prihvatiti u Češkoj "muslimanske migrante" okomivši se i na vodstvo EU-a, po njemu "nemoćno i birokratsko".


"Primiti muslimanske migrante, teške za integraciju na našem teritoriju, značilo bi stvoriti kulturnu mješavinu koja bi pak mogla dovesti do eventualnih terorističkih napada", kazao je Zeman u poruci emitiranoj na više televizijskih postaja.

Vezani članci Migranti na granici Turske i Grčke - 6 Grčka će deportirati sve migrante koji su ušli u zemlju nakon 1. ožujka Nikola Grmoja (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Grmoja želi odmah vojsku na granici: "Sve se može ako se odredi da se to može"

"Gotovo nitko više danas ne sumnja u povezanost migracijskog vala s terorističkim napadima", dodao je Zeman, izabran na čelo države početkom 2013.

"Zato se protivim ideji kako bi bilo dobro primiti na naš teritorij u nadolazećim godinama oko 6200 migranata na tzv. dobrovoljnoj bazi, što je gotovo isto što i obvezna kvota", dodao je on.

Šef češke države izrazio se, naprotiv, pozitivno spram "pomoći migrantima u njihovoj zemlji podrijetla ili susjednim zemljama", kao i pomoći Italiji i Grčkoj, zemljama koje se "suočavaju s migracijskim valom". (Hina)