Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć protutenkovske granate

Čečeni preuzeli odgovornost za eksploziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čečenski borci tvrde da su postavili granatu s timerom u postrojenje.

U pismu objavljenom na njihovim internetskim stranicama tvrde da su upotrijebili protutenkovsku granati kako bi izazvali katastrofu u  kojoj je izgubilo život 26 osoba, 15 je ozlijeđeno, a 49 se još vodi pod nestalima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala elektranu u Dnjepru: Oštećenja su velika Adam Kadirov Heroj Čečenske Republike Čečenski vođa imenovao svog sina (15) šefom osiguranja: "On već ima veliko praktično iskustvo"

'Uspjeli smo u postrojenje staviti protutenkovsku granatu s timerom te smo tako izazvali eksploziju koja je bila puno jača nego smo se mi to nadali', stoji u pismu objavljenom na stranici www.kavkazcenter.com. U pismu se navodi da je glavni čečenski čelnik Doku Umarov odlučio pojačati kampanju ekonomskog rata protiv Rusije te da su skupine boraca poslane diljem zemlje kako bi izvršavali napad na plinovode, naftovode i elektrane.

Jedan izvor u Kremlju odbacio je danas tvrdnje čečenskih pobunjenika da su odgovorni za eksploziju u hidrocentrali na jugu Rusije i samoubilački bombaški napad u Ingušetiji. 'Nećemo komentirati te idiotske tvrdnje', rekao je izvor za Reuters. Ipak, nedugo potom ruske su vlasti objavile da u Sajano-Šušenskoj nisu pronađeni tragovi eksploziva.

Ruski premijer Vladimir Putin posjetio je danas ostatke najveće ruske hidrocentrale Sajano-Šušenske na rijeci Jeniseju nakon eksplozije u ponedjeljak  Putin je doputovao u Republiku Hakasiju na jugu Sibira kako bi dobio uvid u spasilačke operacije i procijenio stanje glede opskrbe električnom energijom u toj regiji. Najavio je da će obitelji nestalih i poginulih u nesreći dobiti milijun rubalja odštete (oko 160 tisuća kuna) koju će im isplatiti vlasnik hidrocentrale RusHidro. Tvrtka RusHidro priopćilo je da bi saniranje štete na hidrocentrali moglo potrajati do dvije godine, a ministar energetike Sergej Šmatko procijenio je da bi troškovi mogli iznositi najmanje 40 milijardi rubalja (6,1 milijardi kuna).

Noćas pronašli još sedam tijela

Potraga za nestalima se nastavlja, a u strojarnici se stalno ispumpava voda. Izgledi za pronalaženje još živih vrlo su mali. Gotovo 2000 ljudi, spasioca, stručnjaka i zaposlenika, mobilizirano je na obalama rijeke Jenisej, tragajući za nestalima i na uklanjanju ruševina dijela centrale. Spasioci su oko centrale Sajano-Šušenske, 4300 kilometara istočno od Moskve, tijekom noći pronašli još sedam tijela.

Nesreća u ponedjeljak, u kojoj je uništena trećina postrojenja, prvo se pripisivala naglom porastu tlaka vode u jednoj od deset turbina u centrali, koji je uzrokovao 'hidraulični udar' i uništio veći dio zgrade, ali se istražuju i drugi mogući uzroci. Sajano-Šušenska najveća je hidrocentrala u Rusiji i četvrta po veličini u svijetu. (D. Ma./Hina)

Vjerujete li da su Čečeni postavili bombu?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene