Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici i pozvala na nastavak procesuiranja ratnih zločina u BiH.


Ashton je prigodom obilježavanja 18.obljetnice srebreničkog masakra zatražila nastavak istraga ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini kako bi se utvrdila istina, zajamčila pravda i učvrstilo pomirenje.

'Osamnaest godina je prošlo od kada je počinjen genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Bol i tuga onih koji su izgubili svoju djecu, roditelje, rodbinu i prijatelje ostaju zauvijek tu. U ime Europske unije odajem poštovanje žrtvama', kaže se u priopćenju Catherine Asthon.

Vezani članci Ana Brnabić Srpski dužnosnici neće u Srebrenicu dok se ne kazni napadače na Vučića prije šest godina, Brnabić: ''Ne vidim da nam je tamo mjesto'' Potočari - 5 U Srebrenici će biti sahranjeno još 19 žrtava genocida, među njima i ubijeni 16-godišnjak

>>Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Među njima novorođenče i 44 dječaka

Asthon dodaje da je među ostacima 409 žrtava koji će biti pokopani u Potočarima i posmrtni ostaci tada 20-godišnjeg Nermina, čija je majka Munira Šubašić bila njezin vodič tijekom njezina zadnjeg posjeta Srebrenici u travnju ove godine.

'Nema riječi koje mogu opisati bol koju osjećaju majka i otac kada pokapaju svoje dijete. Nema riječi koja može može utješiti obitelji žrtava. Ipak, ono što možemo pokazati jest poštovanje za njihove gubitke, odbacivanje negiranja genocida te, kao konkretnu mjeru, možemo dati potporu pravdi', kaže Ashton dodajući da se procesi za ratne zločine moraju nastaviti.

'Desetljeća dug proces pomirenja koji je doveo do stvaranja Europske unije treba nadahnuti pomirenje na zapadnom Balkanu. Veliki koraci učinjeni su u tom pravcu, ali mora se još puno toga napraviti, posebice oni na vlasti, tako da građani regije mogu uživati u miru i prosperitetu zajedno s ostalim Europljanima', kaže Ashton. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook