Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Čadu osudio je u srijedu šestero francuskih humanitarnih radnika, članova udruge Zoina Arka, na osam godina prisilnog rada zbog pokušaja otmice više od stotinu afričke djece, prenose mediji.


Članovi humanitarne udruge Zoina arka uhićeni su krajem listopada pri pokušaju prebacivanja u Europu 103 djece za koje su tvrdili da su siročad iz Darfura.

Vezani članci Slika nije dostupna Zoina Arka: Šestero osuđenih Francuza napustilo Čad Slika nije dostupna Čad: Počeo proces za otmicu djece, Zoina arka odbacuje optužbe

Kasnija istraga potvrdila je da su djeca živjela barem s jednim roditeljem i da ne potječu iz Darfura. Djecu su trebale usvojiti
obitelji iz Francuske i Belgije koje su za to platile nekoliko tisuća eura.

Humanitarci su se pred sudom branili tvrdeći da su ih prevarili posrednici iz Čada.

Glavni državni tužitelj Beassoum Ben Ngassoro zatražio je da se šestoro Francuza osudi na kaznu zatvora između sedam i 11 godina zatvora.

Također je tražio da optuženi za svako dijete plate odštetu od 88.000 dolara, odnosno devet milijuna dolara ukupno, a sud je uvažio takav zahtjev.

Jedan državljanin Čada i jedan Sudanac osuđeni su na četiri godine zbog sudioništva u kaznenom djelu, dok je dvoje Sudanaca oslobođeno optužbi.

Prema dogovoru između Čada i Francuske, osuđeni bi kaznu mogli odslužiti u Francuskoj. Francusko ministarstvo vanjskih poslova već je priopćilo da će podnijeti takav zahtjev.