Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bushov povijesni posjet Izraelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u Izrael u povijesni trodnevni posjet tijekom kojeg će posjetiti i područja pod Palestinskom samoupravom.

Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je oko podneva po lokalnom vremenu u zračnu luku Ben Gurion, pored Tel Aviva.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Busha su dočekali izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Ehud Olmert i veliki broj visokih političkih, vojnih i vjerskih dužnosnika Izraela.

Bush je četvrti američki predsjednik koji posjećuje Izrael, nakon Richarda Nixona 1974., Jimmya Cartera 1979. i Billa Clintona 1998. godine.

U središtu razgovora koje će američki predsjednik voditi s izraelskim i palestinskim čelnicima bit će bliskoistočni mirovni proces, a očekuje se da će razgovarati i o Iranu.

Bush će nakon posjeta Izraelu, u sklopu bliskoistočne turneje, otputovati u Bahrain, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, a turneju će završiti 16. siječnja posjetom Egiptu.

Palestinske oružane skupine su danas, prije Bushova dolaska, ispalile 11 raketa iz pojasa Gaze na izraelski teritorij, objavili su izraelski vojni izvori.

Tisuće pripadnika palestinskih radikalnih skupina jučer su u Gazi prosvjeodovale protiv Bushova dolaska.

Bush pozvao na 'trajni mir'

Izražavajući želju za "trajnim mirom", Bush je po dolasku rekao da "vidi novu priliku za mir u Svetoj zemlji i slobodu u regiji", te da "savezništvo dviju zemalja jamči Izraelu, kao židovskoj državi, potrebnu sigurnost", dodaje France Press.

Dao je do znanja da mu je primarni cilj posjete potaknuti izgradnju mira kako bi se još tijekom njegovog mandata, tijekom idućih godinu dana, realizirao mirovni sporazum koji bi doveo do stvaranja palestinske države koja bi u miru koegzistirala uz bok Izraela.

"Razgovarat ćemo o našoj velikoj želji za sigurnošću i slobodom diljem Bliskog istoka", kazao je Bush.

Premijer Olmert je potvrdio da je SAD "najsnažniji i najodaniji
izraelski saveznik u borbi protiv terorizma i fundamentalizma, kao i glasni zagovornik i pristaša naše potrage za mirom i stabilnošću", prenosi AP.

Za izraelskog šefa države "sljedećih 12 mjeseci biti će trenutak istine" u kojem se "ne smiju izroditi samo riječi", navodi agencija riječi Shimona Peresa.

Koristeći u više navrata izraz "židovska država", Bush je, kako
ocjenjuju analitičari, jasno poručio da je pitanje Izraela kao
židovske države ključno u pregovorima između Izraela i Palestinaca.

Hamas je, kako prenosi Reuters, žestoko reagirao na tu formulaciju, ocijenivši da predstavlja "američku potporu uspostavi režima aparthejda u regiji na uštrb prava palestinskog naroda".

U pokušaju da pokrene suradnju Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Bush će u četvrtak posjetiti i Zapadnu obalu. Gazu, naime, pod kontrolom drži Hamas.

Osim bliskoistočnog mirovnog procesa, Bush će sa izraelskim čelnicima razgovarati i o Iranu a Peres ga je odmah po stupanju na izraelsko tlo zaskočio molbom da "stane na kraj ludosti" Irana, libanonskog Hezbollaha i Hamasa.

Bush je prvi američki predsjednik u posjetu Izraelu od 1998., a započeta bliskoistočna turneja će ga odvesti i u Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene