Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush štiti nadziranje telefona i e-mailova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George Bush osobno je prekinuo istragu kontroverznog protuterorističkog programa nadziranja mobilnih telefona i e-mailova Amerikanaca bez dopuštenja suda, istaknuo je državni tužitelj Albreto Gonzales.

Istražiteljima koji su htjeli vidjeti koja je uloga odvjetnika iz ministarstva pravosuđa u stvaranju tog programa, Bush je odbio dati dozvole. 

Pročitajte i ovo Xi Jinping Hitni sastanak Kineski predsjednik uputio zabrinjavajuću poruku: "Moramo se pripremiti na najgori mogući scenarij" Uhićen Jack Teixeira - 1 "Fascinacija oružjem" Nova odluka oko mladića osumnjičenog za curenje tajnih podataka iz Pentagona

Taj program Nacionalne sigurnosne agencije uspostavljen je nakon napada 11. rujna 2001. na njujorške "Blizance". 

Njime je dozvoljeno nadziranje međunarodnih poziva i e-mailova ako je postojala sumnja da su povezani sa terorizmom. 

Predsjednik  Bush dao je pak naredbu da se započne sa programom, ali je istrpio kritike da iskorištava svoje predsjedničke ovlasti i krši civilna prava. 

Bush se obranio izjavom da je njegova najvažnija dužnost zaštita amreičkih građana i da bi vlasti trebale biti u mogućnosti brzo otkriti povezanost članova al-Qa'ide sa nekim unutar SAD-a. 

Kampanja protiv programa pokrenuta je zbog mišljenja većine Amerikanaca da treba provjeriti radi li se ovdje o kršenju zakona. Proces saslušanja, Senat je pokrenuo 6. veljače 2006.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene