Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George Bush osobno je prekinuo istragu kontroverznog protuterorističkog programa nadziranja mobilnih telefona i e-mailova Amerikanaca bez dopuštenja suda, istaknuo je državni tužitelj Albreto Gonzales.


Istražiteljima koji su htjeli vidjeti koja je uloga odvjetnika iz ministarstva pravosuđa u stvaranju tog programa, Bush je odbio dati dozvole. 

Vezani članci Miljenko Filipović i Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) HDZ osudio izjave Milorada Pupovca: ''Pozivamo ga da prestane s takvim intervjuima'', ''Pretjerao je'' Sabor (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati najavili predaju potpisa referendumske inicijative ''67 je previše''

Taj program Nacionalne sigurnosne agencije uspostavljen je nakon napada 11. rujna 2001. na njujorške "Blizance". 

Njime je dozvoljeno nadziranje međunarodnih poziva i e-mailova ako je postojala sumnja da su povezani sa terorizmom. 

Predsjednik  Bush dao je pak naredbu da se započne sa programom, ali je istrpio kritike da iskorištava svoje predsjedničke ovlasti i krši civilna prava. 

Bush se obranio izjavom da je njegova najvažnija dužnost zaštita amreičkih građana i da bi vlasti trebale biti u mogućnosti brzo otkriti povezanost članova al-Qa'ide sa nekim unutar SAD-a. 

Kampanja protiv programa pokrenuta je zbog mišljenja većine Amerikanaca da treba provjeriti radi li se ovdje o kršenju zakona. Proces saslušanja, Senat je pokrenuo 6. veljače 2006.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju