Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Bush potvrdio da SAD ne planira nove baze u Africi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik George W. Bush ponovio je da Sjedinjene Države ne planiraju izgradnju novih vojnih baza u Africi i odbacio ocjene da postoji veliki rizik nadmetanja SAD-a i Kine za utjecaj na kontinentu.

Govoreći u Gani u okviru afričke turneje u kojoj posjećuje pet
država, Bush je rekao da vojno zapovjedništvo SAD-a za Afriku
(Africom) osnovano prošle godine ima za cilj pomoći afričkim čelnicima riješiti krize na kontinentu a ne povećati američku vojnu nazočnost tamo.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća

"Ne razmišljamo o stvaranju novih baza", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Gane Johnom Kufuorom.

"Znam da postoje glasine u Gani kako 'Bush zapravo dolazi uvjeriti nas da tu treba postaviti veliku vojnu bazu'. To su gluposti", rekao je Bush.

Bushova je administracija osnovala Africom s ciljem da pojača sigurnost na kontinentu koji je već postao jedan od glavnih opskrbljivača američkog tržišta sirovom naftom.

Dužnosnici SAD-a su u početku govorili o tome da će se stožer Africoma preseliti iz SAD-a u Afriku ali je protivljenje u Africi navelo Washington na promjenu planova. Bush je rekao da bi Sjedinjene Države mogle ipak otvoriti "neku vrstu ureda" koji će u Africi predstavljati Africom.

U Djiboutiju već postoji vojna baza s oko 1800 vojnika SAD-a.
Bush je rekao da i Sjedinjene Države i Kina, za čiji rastući utjecaj u Africi neki zapadni diplomati smatraju da potkopava napore u poticanju kvalitetnog upravljanja, mogu tražiti svoje prigode bez poticanja rivaliteta.

Kina je posljednjih godina povećala ulaganja u Africi u zamjenu pristup nafti i drugim sirovinama kojima opskrbljuju svoje brzo rastuće gospodarstvo.

"Mislim da možemo realizirati planove bez stvaranja velikog osjećaja nadmetanja. Vidim li Kinu kao žestokog konkurenta na afričkom kontinentu? Ne, ne vidim", rekao je Bush.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene