Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik George W. Bush ponovio je da Sjedinjene Države ne planiraju izgradnju novih vojnih baza u Africi i odbacio ocjene da postoji veliki rizik nadmetanja SAD-a i Kine za utjecaj na kontinentu.


Govoreći u Gani u okviru afričke turneje u kojoj posjećuje pet
država, Bush je rekao da vojno zapovjedništvo SAD-a za Afriku
(Africom) osnovano prošle godine ima za cilj pomoći afričkim čelnicima riješiti krize na kontinentu a ne povećati američku vojnu nazočnost tamo.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush naredio hitno povećanje pomoći u hrani siromašnim zemljama Slika nije dostupna Foto: George Bush uživao na Crnom kontinentu

"Ne razmišljamo o stvaranju novih baza", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Gane Johnom Kufuorom.

"Znam da postoje glasine u Gani kako 'Bush zapravo dolazi uvjeriti nas da tu treba postaviti veliku vojnu bazu'. To su gluposti", rekao je Bush.

Bushova je administracija osnovala Africom s ciljem da pojača sigurnost na kontinentu koji je već postao jedan od glavnih opskrbljivača američkog tržišta sirovom naftom.

Dužnosnici SAD-a su u početku govorili o tome da će se stožer Africoma preseliti iz SAD-a u Afriku ali je protivljenje u Africi navelo Washington na promjenu planova. Bush je rekao da bi Sjedinjene Države mogle ipak otvoriti "neku vrstu ureda" koji će u Africi predstavljati Africom.

U Djiboutiju već postoji vojna baza s oko 1800 vojnika SAD-a.
Bush je rekao da i Sjedinjene Države i Kina, za čiji rastući utjecaj u Africi neki zapadni diplomati smatraju da potkopava napore u poticanju kvalitetnog upravljanja, mogu tražiti svoje prigode bez poticanja rivaliteta.

Kina je posljednjih godina povećala ulaganja u Africi u zamjenu pristup nafti i drugim sirovinama kojima opskrbljuju svoje brzo rastuće gospodarstvo.

"Mislim da možemo realizirati planove bez stvaranja velikog osjećaja nadmetanja. Vidim li Kinu kao žestokog konkurenta na afričkom kontinentu? Ne, ne vidim", rekao je Bush.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju