Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici planiraju u aktivni vulkan u Italiji izbušiti rupu duboku skoro četiri kilometra kako bi na taj način zaštitili građane obližnjeg Napulja.


Međutim, neki stručnjaci su uvjereni da bi cijeli projekt mogao dovesti do eksplozije vruće magme ili čak potresa. Plan je u vulkan Campi Flegrei napraviti bušotinu koja bi znanstvenicima trebala otkriti koliko je zapravo aktivan.

Vezani članci Potres u BiH Prilično snažan potres u BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Podrhtavanje namještaja, jaka huka. Trajalo par sekundi" Aktivirana klizišta - 3 VIDEO Pogledajte kako se Božinović zbunio na pitanje uplašene stanovnice: "Ja o ovome nisam imao saznanja..."

Campi Flegrei ima krater površine veće od jednog kilometra i obuhvaća 24 manja kratera. Stari Rimljani su vjerovali da je upravo tu dom Vulkana, boga vatre. Posljednji put Vulkan se javio davne 1538. godine, a nedavna seizmička aktivnost baca sumnju da bi se katastrofa mogla ponoviti.

>> Guatemala: Eruptirao vulkan, glavni grad pod 'crnom kišom'

Prva faza projekta trebala bi početi sljedeći mjesec kada će se izbušiti rupa duboka 500 metara, a nastavak slijedi u proljeće. Znanstvenici će koristiti senzore za mjerenje seizmičke aktivnosti kao i temperaturu stijena na različitim dubinama. 'Riječ je o vulkanu čija erupcija može imati globalne posljedice, a zapravo ne znamo ništa o njemu', kazao je za znanstveni časopic Nature voditelj projekta Giseppe De Natale. No, tu je i opasnost od buđenja što u neposrednu opasnost dovodi više od milijun i pol ljudi koji žive oko Napulja.

Sličan projekt na Islandu je prekinut jer su znanstvenici došle do magme mnogo prije nego što su očekivali.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju