Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj sirijskih izbjeglica premašuje četiri milijuna, s tim da je milijun izbjeglica zabilježeno samo zadnjih mjeseci, objavilo je u četvrtak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice.


Broj izbjeglica zbog sukoba koji je počeo 2011. porastao je za milijun tijekom zadnjih deset mjeseci, priopćio je UNHCR. "To je najveći broj izbjeglica zbog jednog sukoba u cijeloj generaciji", ističe visoki povjerenik Antonio Guterres.

Vezani članci Isporučeno je 10.000 paketa hrane (Foto: AFP) Pomoć nakon 10 mjeseci: Izbjegličkom logoru u Siriji stiglo 10.000 paketa hrane Sirijske izbjeglice (Foto: AFP) Milijuni ljudi između dviju zaraćenih strana bježe iz svojih domova: ''Svaka majka ovdje je izgubila svoje dijete''

"Radi se o populaciji kojoj treba podrška svijeta a živi u uvjetima krajnje nesigurnosti i tone sve više u siromaštvo", ističe Guterres.

FBI: Preko 200 Amerikanaca otišlo ili pokušalo otići u Siriju

Većina izbjeglica nalazi se u zemljama koje graniče sa Sirijom i dosežu brojku od 4.013.000 osoba, prema najnovijim podacima koje je iznijela Turska koja ih je primila gotovo polovicu (1,8 milijuna).

UNHCR trenutno računa sa 4,27 milijuna izbjeglica do kraja godine čemu se dodaje oko 7,6 milijuna osoba raseljenih unutar Sirije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook