Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indijski spasioci završili su pretragu olupine vlaka koji je jučer iskočio iz tračnica i odnio u smrt najmanje 142 ljudi, dok ih je više od 200 ozlijeđeno.


Nesreća u državi Uttar Pradesh najteža je željeznička nesreća u Indiji od 2010. i ponovno je otvorila pitanje loših sigurnosnih standarda na državnoj željeznici koju svakodnevno koriste milijuni Indijaca.

Vezani članci Pacijent na kisiku u automobilu u Indiji Novi crni rekordi u Indiji: Sedam puta veća potražnja za kisikom, pacijenti u bolnicama umiru zbog neispravnih ventila Prometna nesreća, ilustracija U prometnoj nesreći pregazio najmanje 15 radnika migranata, šestero završilo u bolnici

Policija je izvijestila da su spasilačke službe završile potragu za preživjelima u 14 vagona koji su iskočili s tračnica u nedjelju rano ujutro dok je većina od 500 putnika spavala.

Prema lokalnim medijima vlak je prevozio brojne obitelji koje su zajedno putovale, najčešće u rodna mjesta na vjenčanja, jer je sada sezona vjenčanja u Indiji na vrhuncu.

Indijski premijer Narendra Modi izrazio je na Twitteru "neizrecivu bol" zbog te tragedije.

Indijska željeznička mreža, jedna od najvećih na svijetu, ima teške sigurnosne nedostatke, ali vlakovi su najvažnija prijevozna sredstva koja omogućuju pokrivanje velikih udaljenosti u toj golemoj zemlji, bez obzira na zrakoplovne linije.

Najveća nesreća indijskih željeznica dogodila se 1981. kad je vlak pao u rijeku pri čemu je poginulo 800 osoba.

Prema vladinom izvješću iz 2012. blizu 15.000 osoba svake godine smrtno strada u željezničkim nesrećama, a autori ankete te podatke nazivaju masakrom.

Modijeva vlada obećala je uložiti 137 milijarda dolara tijekom pet godina u modernizaciju i sigurnost željeznica. (Hina)