Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanskim vojnicima slučajno 'ispala' atomska bomba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačku je prije 24 godine zbog nemara britanskih vojnika zamalo zadesila nuklearna katastrofa, pišu njemački mediji pozivajući se na britanski znanstveni časopis 'New Scientist'.

Prema časopisu koji se poziva na dokumentaciju Britanske vojske, 2. svibnja 1984. u zrakoplovnoj bazi Brueggen, blizu njemačko-nizozemske granice, dogodio se 'najopasniji incident' u povijesti britanske vojne prisutnosti u Njemačkoj. 

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Slika nije dostupna Sj. Koreja tvrdi da je postigla sporazum s SAD-om

Zbog nedovoljnog osiguranja s transportnih kolica skliznula je atomska bomba s oznakom WE 177c, osam puta jača od bombe bačene 1945. na Hirošimu.

Iako Britanska vojska tvrdi kako je prilikom incidenta oštećena samo vanjska oplata bombe 'New Scientist' tvrdi, pozivajući se na izvore u britanskom vojnom vrhu, da je prilikom pada s transportera oštećena i atomska glava bombe.

Vojne vlasti su nakon incidenta na nekoliko dana zatvorile vojnu bazu Brueggen, a šestorica vojnika upletenih u nezgodu osuđena su na vojnom sudu.

Britanska vojska, prema vlastitim navodima, u Njemačkoj više ne drži nuklearno naoružanje. Nakon pada Berlinskog zida bivše okupacijske sile, Sovjetski Savez, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska obvezale su se da će iz Njemačke povući atomsko naoružanje, ali se pretpostavlja da se u američkim vojnim bazama još nalaze rakete s atomskim bojnim glavama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene