Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snowdenovi dokumenti

Britanska vlada natjerala Guardian da uništi kompjutere s podacima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Teže je uništiti računalo nego što možete zamisliti', izjavio je glavni urednik Guardiana Alan Rusbridger.

U nazočnosti dvaju britanskih špijuna, trojica zaposlenika uglednog britanskog lista Guardian, pomoću alata uništili su tri prijenosna računala na kojima su bili pohranjeni podaci koji su zahvaljujući Edwardu Snowdenu procurili u Guardianovu redakciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija tjedno izvješće Stigli novi podaci: Objavljeno koliko je novozaraženih koronavirusom Vraćen dio usluga HAK-a - 1 Istraga i dalje traje HAK je odhakiran, ali problemima još nije kraj: ''Oni koji čekaju polaganje vozačkog ispita morat će još malo pričekati''

Guardian je u petak objavio video koji datira iz 20. srpnja prošle godine, a snimka prikazuje trojicu Guardianovih zaposlenika kako uništavaju diskove u nazočnosti britanskih špijuna. Ono što događaj čini neobičnim jest činjenica da je britanska vlada inzistirala na uništavanju podataka znajući kako redakcija Guardiana posjeduje kopije podataka u prekooceanskim zemljama.

Snowden: Prijete mi iz SAD-a, no jako dobro spavam

Zamjenik glavnog urednika Paul Johnson izjavio je kako razumije da je ovaj čin bio samo simboličan, baš kao što je tog svjesna i britanska vlada.

Samo uništavanje dokumenata, koje je trajalo 3 sata, neće zaustaviti daljnje objavljivanje tajnih dokumenata koji sadrže informacije o globalnom nadzoru i prisluškivanju od strane američke vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene