Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni državni posjet

NAKON 100 GODINA Pogledajte ovaj presedan kod kraljice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska je kraljica Elizabeta II primila irskog predsjednika što je događaj bez presedana gotovo sto godina od nevisnosti Irske, posvećen normalizaciji odnosa između dviju susjednih država.

Britanska kraljica Elizabeta II. primila je u utorak irskog predsjednika Michaela D. Higginsa koji je u četverodnevnom povijesnom državnom posjetu Velikoj Britaniji, što je događaj bez presedana gotovo sto godina od nevisnosti Irske, posvećen normalizaciji odnosa između dviju susjednih država.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac Uživo za Dnevnik Nove TV U Londonu važna večer za novog kralja: "Ovo je njegovo vatreno krštenje" Carska državna kruna IZRAZ BOGATSTVA "Dodajte onoliko nula koliko ima dijamanata": Što sve krije i koliko vrijedi Carska državna kruna?

Kraljici Elizabeti II ponestaje novca - hoće li zarađivati na princu Georgeu

Prvog dana posjeta, irski predsjednik bi nakon susreta s kraljicom trebao održati govore u dva doma parlamenta Westminstera i večerati u dvorcu Windsor, u nazočnosti bivšeg dužnosnika Irske republikanske armije IRA-e Martina McGuinnessa.

Kraljičin poziv tom 63-godišnjem katoliku, koji se borio protiv britanske dominacije tijekom 30 godina 'nereda' u Sjevernoj Irskoj, bio je simboličan. Bivši pregovarač mirovnog procesa u toj pokrajini, gdje je danas zamjenik premijera, Martin McGuinness se već sastao s kraljicom Elizabetom u lipnju 2012. u Belfastu. Tada su se rukovali što je ukazivalo na spektakularno pomirenje.

Predsjednik Michael D. Higgins (72), pjesnik i bivši ministar kulture, nekoliko je puta putovao u Veliku Britaniju nakon što je u studenom 2011. stupio na funkciju.

Nelson Mandela i kraljica Elizabeta II imali su divan prijateljski odnos

'Bitan je proces pomirenja i sudjelovanje McGuinnessa na banketu u Windsoru je dio važnih etapa', rekao je u utorak Conor Murphy zastupnik Sinn Feina. 'Još ima problema koje treba riješiti, ali idemo prema pomirenju i uspostavi boljih odnosa', dodao je.

Velika Britanija je prvi trgovinski partner Irske i predstavlja 34 posto njezinih uvoza, prema podacima britanske vlade za 2012. Za Veliku Britaniju Irska je peto izvozno tržište. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene