Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZRAZ BOGATSTVA

"Dodajte onoliko nula koliko ima dijamanata": Što sve krije i koliko vrijedi Carska državna kruna?

Carska državna kruna
Carska državna kruna Foto: Afp
Kraljičin lijes sada leži u Westminster Hallu, a na njegovu se vrhu nalazi Carska državna kruna, možda najpoznatiji predmet u takozvanim Krunskim draguljima, neprocjenjivoj zbirci od nekoliko desetaka tisuća dragog kamenja koje su tijekom stoljeća skupljali britanski kraljevi i kraljice.

Na Carskoj državnoj kruni blista gotovo 3000 dragulja, uključujući 2868 dijamanata, 273 bisera, 17 safira, 11 smaragda i pet rubina.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček Elizabetin nasljednik Komunikacijska stručnjakinja o govoru novoga kralja: "Mislim da je ispunio sva očekivanja" Ivana Petrović ZA DNEVNIK NOVE TV Ivana Petrović o susretu s Charlesom dok je bio princ: "Sjećam se što me tada pitao..."

Povjesničarka i autorica knjige "The Crown Jewels", Anna Keay, rekla je da ponekad dragulje može biti prilično teško gledati zbog njihove blještave svjetlosti. Podsjetila je da su se povijesno, sve do srednjeg vijeka, krune smatrale izrazom bogatstva i statusa. "Kruna označava veličanstvo i suverenitet", poručila je.

Povijest Carske državne krune

Carska državna kruna napravljena je 1937. godine za krunidbu kraljičina oca, kralja Đure VI., a dizajnirana je, među ostalim, i da bude lakša te da bolje pristaje od krune koju je zamijenila, a koja datira još iz vremena kraljice Viktorije. No, unatoč tome, još uvijek teži više od jednog kilograma.

Tijekom svoje vladavine kraljica Elizabeta nosila bi je svake godine za svečano otvaranje parlamenta dok bi sjedila na zlatnom prijestolju i čitala ključne zakonodavne planove vlade za nadolazeću godinu, piše BBC.

Kraljica se jednom našalila o tome koliko je kruna teška za nošenje. "Ne možete pogledati prema dolje da biste pročitali govor jer kad biste do učinili, slomio bi vam se vrat, stoga moram podići papir na kojem je zapisan govor", kazala je.

Rubini, dijamanti, smaragdi...

Carska državna kruna uključuje dijamant Cullinan II od 317 karata, koji se ponekad naziva i Druga zvijezda Afrike. Izrezan iz najvećeg dijamanta ikada pronađenog, vlada Transvaala, bivše britanske kolonije u današnjoj Južnoj Africi, poklonila ga je Eduardu VII. na njegov 66. rođendan. Također uključuje najstariji dragulj u kraljevskoj kolekciji, safir za koji se kaže da ga je u prstenu nekoć nosio engleski kralj iz 11. stoljeća, sveti Eduaard Ispovjednik. Kamen je sada postavljen u središte križa koji je na vrhu krune.

Kraljica je bila posebno zainteresirana za veliki crveni dragi kamen u kruni, poznat kao rubin Crnog princa. Smatra se da ga je 1415. tijekom Stogodišnjeg rata nosio Henrik V. u bitci kod Agincourta, kada su engleske snage potukle Francuze južno od Calaisa.
Legenda kaže da je kralj stavio pero u rupu izbušenu u rubinu.

"Ideja da je njegovo perje stavljeno u kamen na njegovoj kacigi bila je malo čudna, ali to je bila vrsta stvari koju su radili, pretpostavljam, u to vrijeme", rekla je Elizabeta jednom prilikom za BBC.

Kolika je vrijednost krune?

Određivanje cijene Carske državne krune i svih krunskih dragulja gotovo je nemoguće. Kraljevski stručnjak Alastair Bruce rekao je da joj je vrijednost neprocjenjiva, ali da, ako se već hoće računati, neka se slobodno doda onoliko nula koliko dijamanata ima u kolekciji.
Kada nije u upotrebi, Carska državna kruna izložena je javnosti u Kući dragulja u londonskom Toweru, koja je "dom" krunskim draguljima više od 600 godina.

Pročitajte i ovo Posljednji ispraćaj kraljice Elizabete Iz minute u minutu FOTO William i Harry zajedno uz lijes voljene bake, kao uz majčin prije 25 godina

Pročitajte i ovo Počast preminuloj kraljici Elizabeti - 3 kilometarska kolona Tisuće Britanaca stoje u redu kako bi odali počast kraljici: "Dala nam je 70 godina svog života"

Slijedeći tradiciju, kralj Charles nosit će na svojoj krunidbi krunu svetog Eduarda, ali će staviti krunu Carske državne krune kako bi napustio Westminstersku opatiju na kraju ceremonije. Tada će je, kao i njegova majka prije njega, nositi na otvaranju parlamenta, kao i u drugim službenim prilikama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene