Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Europske unije pokazali su vrlo malo fleksibilnosti u dosadašnjim pregovorima s Velikom Britanijom oko izlaska iz Eu, odnosno takozvanog Brexita. Žele da se s Britancima postigne dogovor oko izlaska iz EU, no ne žele taj dogovor baš pod svaku cijenu.


"U konačnici, oni žele taj dogovor, a li ne žele taj dogovor pod svaku cijenu. Angelu Merkel se moglo čuti u privatnom razgovoru kako kaže da Velika Britanija mora malo patiti u tim pregovorima oko Brexita", pojasnio je Nick Watt, urednik političke rubrike BBC-a za BBC Newsnight, a prenosi Express.

Vezani članci Boris Johnson Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti, Sturgeon mu ekspresno odgovorila Katarina Alvir ''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi, ali to ne znači da će saga oko Brexita završiti. Sada slijedi nova faza''

Dalje citirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, Watt je dodao kako je rekla da Britanci "ne mogu dobiti i ovce i novce".

Ipak, europski čelnici manje su rigidnih stavova od Merkel pa su tako pokazali nekakav interes za Chequers dogovor birtanske premijerke Therese May, dodaje Watt.

Sama May naglasila je kako je alternativa za Chequers dogovor s Unijom, zapravo nikakav dogovor oko Brexita. Najveći problem ili prepreka dogovoru oko Brexita predstavlja zapravo pitanje Sjeverne Irske.

Protiv prijedloga dogovora May su i mnogi zastupnici u britanskom parlamentu. Isto tako, mnogi politički zagovornici Brexita vjeruju da taj dogovor ne predstavlja ono za što su građani glasovali na referendumu.