Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konjsko meso je tamo tabu

Britanci i Irci uznemireni: 'Goveđi' hamburgeri sadržavali i konjsko meso

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hamburgeri koji su se prodavali u supermarketima Tesco u V. Britaniji i Irskoj sadržavali su konjsko meso, prema istrazi irskih vlasti koja je izazvala uzbuđenje u obje zemlje gdje je jedenje konjskog mesa tabu.

Irske vlasti za prehrambenu sigurnost testirale su 27 hamburgera koji bi trebali sadržavati isključivo govedinu te su pronašle DNK konja u deset njih (37 posto) te svinjetinu u 23 (85 posto).

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Umjesto govedine Konjsko meso pronašli i u švicarskim lazanjama

Proizvodi koji su sadržavali konjetinu potjecali su iz dviju tvornica u Irskoj u vlasništvu Liffey Meats i Silvercrest Foods te tvornici Dalepak Hambleton u V. Britaniji. Prodavali su se u popularnim lancima supermarketa Tesco, Lidl, Aldi i Iceland.

>> Bizarne stvari o hrani i piću koje sigurno niste znali

Hamburgeri su općenito sadržavali malo konjetine, osim u uzorku uzetom u Tescu, koji je sadržavao 29 posto.

Irske vlasti objašnjavaju tragove svinjetine izradom proizvoda koji sadrže to meso u istim tvornicama ali se pitaju o prisustvu konjetine koja se normalno ne koristi.

"U Irskoj se u našoj kulturi ne jede konjetina te posljedično ne očekujemo da ćemo je naći u hamburgeru", istaknuo je Alan Reilly, glavni direktor FSAI podsjećajući da ti proizvodi ne predstavljaju opasnost po zdravlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene