Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživao na Google Mapsu

Britanac tvrdi da je razriješio najveći misterij modernog zrakoplovstva: "Našao sam ga u Kambodži!"

Nestali avion? (Screenshot: Google Maps)
Nestali avion? (Screenshot: Google Maps)
Godinu dana nakon što su australske vlasti objavile kako će nestanak putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370 ostati nerazriješen dok se ne pronađe zrakoplov, jedan Britanac tvrdi kako ga je našao.

Ian Wilson, britanski video producent, tvrdi kako je pronašao avion koji je nestao još 2014. godine, s 239 ljudi. Kako sam tvrdi, avion je našao u džunglama Kambodže nakon sati i sati pretraživanja na Google Mapsu. Na Google Mapsu se zaista vidi obris nečega što bi mogao biti avion, no to bi mogao biti avion koji prelijeće džunglu u trenutku dok je satelit fotografirao to područje.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Slika nije dostupna Nova teorija MH370 je srušio suicidalni pilot, a putnike je ubio isključivanjem kisika?

Wilson ne odustaje od svoje tvrdnje kako je na najboljem putu da riješi jednu od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva. "Koristio sam se mjerama Googlea i dobio da bi dužina aviona mogla biti oko 69 metara, no čini se kako postoji odmak između repa i zadnjeg dijela aviona", kazao je Wilson. "Praznina bi mogla ukazati na puknuće", dodaje.

Potraga je trajala dvije godine

Podsjetimo, australske vlasti objavile su konačno izvješće istrage oko nestanka putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370, istaknuvši zaključak da će podatak o tome što se točno dogodilo Boeingu 777 ostati nepoznat, sve dok se ne pronađe sam nestali zrakoplov. Na 440 stranica posljednjeg i konačnog izvješća istrage opisano je sve što je dosad otkriveno o razlozima nestanka tog zrakoplova. Bila je to istraga koja je trajala dvije godine i koja je koštala 200 milijuna dolara.

Sudbonosnog 8. ožujka 2014. godine, Boeing 777 na letu MH370 iz Kuala Lumpura za Peking, skrenuo je s rute i nedugo nakon toga nestao iznad Indijskog oceana. U zrakoplovu je bilo 12 članova posade i 227 putnika. Od tada se zrakoplovu izgubio svaki trag.

Razlozi izgubljenog leta se ne mogu utvrditi

U izvješću Australske službe za sigurnost u prijevozu (ATSB) stoji da je nakon skeniranja i pretrage 120.000 kvadratnih kilometara morskog dna, konačno i najvjerojatnije mjesto gdje se nalazi nestali zrakoplov suženo na 25.000 kvadratnih kilometara morskog dna u Indijskom oceanu. "Razlozi zbog kojeg je izgubljen let MH370 ne mogu se sa sigurnošću utvrditi dok se ne pronađe i sam zrakoplov", zaključak je navedenog izvješća ATSB-a.

"Gotovo je nezamislivo i društveno neprihvatljivo da u modernoj zrakoplovnoj eri s 10 milijuna putnika koji svakodnevno putuju zrakoplovima, veliki komercijalni zrakoplov nestane i da svijet ne može utvrditi što se dogodilo s njim i putnicima u njemu", piše između ostalog u izvješću.

Potraga najveća te vrste u svijetu

Potraga za MH370 bila je najveća te vrste dosad u svijetu i uključivala je suradnju vlasti iz Kine, Malezije i Australije. Ukupno je pretraženo nekoliko milijuna kvadratnih kilometara kopna te je snimljeno 710.000 kvadratnih kilometara morskog dna u Indijskom oceanu, što je ujedno i najveće hidrografsko istraživanje u povijesti.

Malezijsko konačno izvješće o nestalom avionu otkrilo je kako postoji mogućnost da je jedan od motora namjerno isključen. Odbačena je svaka mogućnost da je avion tijekom leta otet, no postojala je teorija prema kojoj je avion bio pod ručnom kontrolom pilota Zaharie Ahmad Shaha te da je on uronio u Indijski ocean i na taj način počinio samoubojstvo i ubojstvo. Malezijska vlada potvrdila je kako će ponovno otvoriti istragu pojave li se novi dokazi o cijelom slučaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene