Obavijesti Pretražite Navigacija
Ne slažu se

Breiviku nisu povrijeđena prava, norveška vlada će se žaliti na presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška vlada ne slaže se s presudom suda po kojoj zatvorski uvjeti masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika krše njegova ljudska prava i na tu će se presudu žaliti, izvijestio je norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen.

Sud u Oslu je 20. travnja donio presudio po kojoj su Breiviku, koji je napadima 2011. ubio 77 ljudi, prekršena ljudska prava jer boravi u samici opisanoj kako "potpuno izoliran svijet".

Pročitajte i ovo Ilustracija Klima i demografija Njemačka vlada potiče svoje građane da ne rađaju djecu kako bi spasili planet? Opasna zabluda uzela je maha Ilustracija Kršenje ljudskih prava Zbog krive Vladine politike i nezakonite kazne u zatvoru je već više od 10 godina: ''Moj brat je poludio i treba pomoć''

"Od ureda glavnoga državnog odvjetnika zatražio sam da uloži žalbu na tu presudu", kazao je Anundsen. "Zatvorski uvjeti u kojima boravi Breivik, po mišljenju države nisu nehumani i degradirajući", kako je definirano člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, istaknuo je ministar.

Breivik je presudom suda 20. travnja djelomično dobio sudski proces protiv norveške države koji je pokrenuo tvrdeći da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava.

"Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana temeljna je vrijednost demokratskog društva. Isto vrijedi za sve... i onda kada su posrijedi teroristi i ubojice", stoji u presudi sutkinje Helen Andeanaes Sekulic. No u njoj se navodi i da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i obiteljski život.

Zločinac je u zatvoru otkad je 2011. iz vatrenog oružja i autobombom ubio 77 ljudi. Na ročištu u ožujku je, nakon uložene tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima, no norveško državno tužiteljstvo tvrdilo je da je Breivikova izolacija neophodno potrebna jer je "iznimno opasan" i da su uvjeti u kojima boravi u zatvoru "iznad granica prihvatljivog", u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Breivik na raspolaganju u zatvoru ima tri ćelije: jednu za življenje, drugu za učenje i treću za tjelovježbu. Na raspolaganju su mu sobni bicikl, konzola za video igre, knjige i novine, a dopuštena su mu i sudjelovanja u zatvorskim proslavama praznika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene