Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveška vlada ne slaže se s presudom suda po kojoj zatvorski uvjeti masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika krše njegova ljudska prava i na tu će se presudu žaliti, izvijestio je norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen.


Sud u Oslu je 20. travnja donio presudio po kojoj su Breiviku, koji je napadima 2011. ubio 77 ljudi, prekršena ljudska prava jer boravi u samici opisanoj kako "potpuno izoliran svijet".

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija - 2 Izvještaj o ljudskim pravima: Stagnacija i nazadovanje u prošloj godini. Posebno pogođene osobe u riziku od siromaštva Hrvoje Zekanović Zekanović se prvo osramotio zadrtom anketom, a onda su uslijedili i komentari: ''Makni nam se ispod suknji!''

"Od ureda glavnoga državnog odvjetnika zatražio sam da uloži žalbu na tu presudu", kazao je Anundsen. "Zatvorski uvjeti u kojima boravi Breivik, po mišljenju države nisu nehumani i degradirajući", kako je definirano člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, istaknuo je ministar.

Breivik je presudom suda 20. travnja djelomično dobio sudski proces protiv norveške države koji je pokrenuo tvrdeći da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava.

"Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana temeljna je vrijednost demokratskog društva. Isto vrijedi za sve... i onda kada su posrijedi teroristi i ubojice", stoji u presudi sutkinje Helen Andeanaes Sekulic. No u njoj se navodi i da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i obiteljski život.

Zločinac je u zatvoru otkad je 2011. iz vatrenog oružja i autobombom ubio 77 ljudi. Na ročištu u ožujku je, nakon uložene tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima, no norveško državno tužiteljstvo tvrdilo je da je Breivikova izolacija neophodno potrebna jer je "iznimno opasan" i da su uvjeti u kojima boravi u zatvoru "iznad granica prihvatljivog", u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Breivik na raspolaganju u zatvoru ima tri ćelije: jednu za življenje, drugu za učenje i treću za tjelovježbu. Na raspolaganju su mu sobni bicikl, konzola za video igre, knjige i novine, a dopuštena su mu i sudjelovanja u zatvorskim proslavama praznika. (Hina)